Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 'Organik Çay Tarımı' Projesi Uygulamasının Gelen Tepkiler Üzerine Kısmi Olarak Fırtına Vadisinden Başlamak Üzere Ardeşen, Fındıklı, Arhavi ve Hopa Bölgesine Kaydırıldığı Öğrenilirken, Alınan Bu 'Kısmi Uygulama' Kararının Ardından Bölge Ziraat Odası Başkanları Ardeşen'de Bir Araya Gelerek Karara Tepki Gösterdi.

Bakanlığın 'Organik Çay Tarımı' Projesi ile ilgili Ardeşen'de Bir Araya Gelen Ziraat Odası Başkanları Ortak Bir Bildiri Yayınlayarak Tepkilerini Ortaya Koydular.

Bugün Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turhan Kabaoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Rize Ziraat odası başkanı Nevzat PALİÇ,Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce, Çayeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Demirci, Çamlıhemşin Ziraat Odası Başkanı Kemal Kestioğlu, Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, Arhavi Ziraat Odası Başkanı Şükrü Bayraktaroğlu, Hopa Ziraat Odası Başkanı İhsan Seber katıldı.

Gerçekleşen toplantıda aşağıdaki ortak kararlar alınmış olup, Ardeşen köy muhtarlar derneği başkanı Maksut Çırakoğlu ve Ardeşen Mahalle Muhtarlar Derneği başkanı Muhammet Yazıcı da bu ortak bildirimin arkasında olduklarını belirttiler.

ALINAN KARARLAR AŞAĞIDADIR

1-2017 Üretim yılı kısmi organiğe geçiş kaldırılsın

NEDENLERİ

A)Üretici çayda kullanılmakta olan 25-5-10 kimyasal gübreyi temin etmişlerdir.hatta bir çok üretici ücretini yatırıp fişini almış ve kısmen de üreticiler gübresini teslim almışlardır

B)Kısmi uygulama yapılacak oluşu nedeniyle bu bölgedeki üreticilerimiz kendilerine ayrımcılık yapıldığını düşünmektedir.

2-2018 yaş çay döneminde tümüyle organiğe geçilirse ürün kaybı mutlaka karşılanmalıdır.

3-2018 yılına hazırlık ,2017 yılı çay döneminde her bölgede eğitim amaçlı deneme bahçeleri kurulması ve bölge ziraat odalarınca takip edilmesi.

4-Bu aşamada hangi gübrenin ve ne şekilde kullanılacağı hususunun tarım bakanlığınca tespit edilmesi formülünün açıklaması ve gerekirse numunelerin kontrol edilmesi

5-Bakanlık tarafından çay ile ilgili yapılacak olan her çalışmaya üretici temsilcisi olan ziraat odası başkanlarının da katılımının sağlanması

6-Bölgemizde sözleşmeli organik tarım yapan çay üreticilerimizin memnuniyeti aldığı verimden değil ,uygulanan fiyat politikasındandır.

7-Organiğe karşı değiliz.Kısmi geçişe karşıyız.

Editör: TE Bilisim