Emek Hırsızlarına Dur Denilen Bir Yıl Temennisiyle 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Gününü Kutlayan ARGDE Başkanı Salih Navdar Haberciler yine kendi meslektaşlarınca mağdur ediliyor. Dedi.

Ardeşen Gazeteciler Dernek Başkanı Salih Navdar, 10 Ocak Gazeteciler Günüyle ilgili şunları kaydetti; Bugün, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü. Bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi gölgesinde geçiriyoruz.

Sözlerime başlamadan önce tüm dünyayı salgın şeklinde etkisi altına alan COVİD 19 virüsü etkisinde kalarak hasta olanlara acil şifa hayatlarını kaybedenlere de Allah’tan rahmet dileyerek başlamak istedim.

Bu hastalığın pençesine düşerek hayatını yitiren herkesi rahmetle anarken 14 Aralık 2020 tarihinde Ardeşen Gazeteciler Derneği Üyemiz, Ardeşeninsesi ve Matbaası imtiyaz sahibi Gazeteci Ahmet Özcanı kaybetmenin derin üzüntüsünü yeniden hissettiğimizi bir kez daha ifade etmek isterim. Kendisini en kalbi duygularımla anarken Rize Basınına 40 yılı aşkın bir sürede hizmet eden bu saygın ismi ( Bu derneğin başkanı olarak görevde kaldığım süre içinde) Ardeşen Gazeteciler Derneği olarak unutmayacağımızı bir kez daha ifade etmek isterim.

Bugün ne kadar 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler günü olsa da 10 İdareciler Günü Olarak da kutlamaktadır. Bundan mütevellit tüm idarecilerin de bu anlamlı günlerini kutlar mevki ve yetki kalemlerini doğruluk, eşitlik ve adaletten yana kullanmalarını Cenabi Haktan niyaz ederim.

Gazeteciliği meslek edinen çok kıymetli meslektaşlarım; Gazetecilik verdiği bilgi ile kitleleri bilgilendiren meslek dalı olması hasebiyle bu önemli görevi icra eden basın mensuplarının kati suretle ilkeli, doğru ve dürüst habercilik ilkesinin kırmızıçizgisini asla geçmemelidir.

Haberci kaynağından emin olunmadığı haberi yayınlarsa, bunun olumsuz sonuçları, başta habercilik ilkesine, haber alma özgürlüğüne ve nihayetinde içinde yaşadığı o topluma yıkıcı zararlar verebileceğinin bilincinde olmalıdır. Bu manada; art niyetli, gerçeğinden uzak ve saptırılmış her haber ilçe, bölge ve ülke bazında turizme, ekonomiye, eğitim, yatınım ve kalkınmaya akabinde de o bölgenin halkına büyük zararlar verebilir.

Haberci Emek Hırsızı Olmamalı!

Günümüz teknolojisi habercilik noktasında bilgi akışını saniyeler bazında indirsede bu sürat bazı kesimler tarafından bencil ve emeğe saygısızlık olarak ta kullanılmakta. Sahada canla başla mücadele veren basın mensuplarının zor şartlar içinde, gecesini gündüzüne katarak her ne koşul olursa olsun (yağmur, kar, tipi, çamur, mesafe, gece veya gündüz) haber için bilgi toplayıp bireysel olarak maddi ve manevi katkılarıyla yazdığı ve yayınladığı haberi; kendisi evinde veya ofisinde oturarak sadece klavye başında sosyal ağlarda gezinerek emekçi basın mensuplarımızın paylaşımlarını takip edip yapılan haberi kes, kopyala ve yapıştır mantığıyla kendi sitesinden ve sanki kendi haber yapmış gibi yayınlaması emek hırsızlığıdır.

Yapılan haber ile ilgilikaynak dahi gösterme nezaketinde bulunmayan bu kişi veya kişilerin haberci kimliği adı altında olması basın camiası olarak kabul edilemez.

Gerçek habercilerin haklarını gasp eden ve kendine haberciyim diyen bu kişiler, yeri geldiğinde gerçek habercileri ve yöneticileri halkın karşısında zor durumda da bırakmaktalar. Bu doğrultuda bir kuruma bağlı olamadan adeta korsan habercilik yapan bu kişilerin yasalar karşısında gerekli yaptırımları almasını temenni ediyorum.

Maalesef Haberciler yine kendi meslektaşlarınca mağdur ediliyor.

Amaçları doğru haber vererek kamuoyunu bilgilendirmek adına hızlı, tarafsız, ilkeli ve dürüst yayıncılık anlayışıyla ülke ve dünyada neler olup bittiğini halka aktararak toplumların bilgilendirmesini sağlayan gazetecilerin haklarının savunulması niteliğinde yaptığım sitem yazılarım, umarım emek hırsızı ve kendini haberci adleden bir takım vicdan yoksunu kişilere sağduyu çağrısı niteliğinde uyarı olur.

Bu manada, Halkın gözü kulağı olan; doğru ve tarafsız bir şekilde yaptığı haberi kamuoyu ile paylaşma yolunda emek harcayan tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım.

Salih NAVDAR

Ardeşen Gazeteciler Dernek Başkanı

Editör: TE Bilisim