Türkiye'nin dört bir yanında ve KKTC’de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları yapılmakta bu manada Rize’nin Ardeşen İlçesinde de 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir tören düzenlendi.


 

30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle İlçe Kaymakamlık önünde düzenlenen tören Kaymakamlık ve Belediye çelenklerinin Atatürk anıtına sunulup istiklal marşımızın okunması ile başladı. Tören günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların ardından İlçe Kaymakamı Emrah Yılmaz ve Belediye Başkanı Hakan Gültekin’in Kaymakamlık makamında tebrikleri kabulü ile son buldu.

Alt Yapısı Biti Üstyapı Başladı Alt Yapısı Biti Üstyapı Başladı

Ardeşen’de düzenlenen törene İlçe Kaymakamı Emrah Yılmaz, İlçe Belediye Başkanı Hakan Gültekin, Tunca Belediye Başkanı Ahmet Naci Aytemiz, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Çiçek, İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan Bektaş, Daire Müdürleri, Oda Başkanları, Siyasi parti Başkanları, STK temsilcileri, Okul Müdürleri, İlçe Jandarma ve Emniyet teşkilatı mensupları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir?

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan ulusal bayramıdır.

Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Geçmişe Bakalım

Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu'dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât idi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922'deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü. Büyük Taarruz Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı.

Çal Köyü'nde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, milli ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi'nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmıştır.

Başkumandan Zaferi 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.























Editör: TE Bilisim