Türkiye'nin dört bir yanında ve KKTC’de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları pandemi dolayısıyla kısıtlı şekilde yapıldı. Bu manada Rize’nin Ardeşen İlçesinde de 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Kaymakamlık önünde Atatürk anıtına çelenk sunulup İstiklal Marşı okundu.

30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle İlçe Kaymakamlık önünde düzenlenen tören Kaymakamlık ve Belediye çelenklerinin Atatürk anıtına sunulup istiklal marşının okunması ile başladı. Tören günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların ardından tören İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında uygulanan pandemi tedbirleri dolayısıyla kısa tutuldu.

Alana gelen protokol heyeti de maske ve sosyal mesafe kurallarına uygun hareket etti.

Ardeşen’de düzenlenen törene İlçe Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu, İlçe Belediye Başkanı Avni Kahya, Tunca Belediye Başkanı Ahmet Naci Aytemiz, İlçe Jandarma Komutanı Erdal Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürü Furkan Fatih Ersoy, Daire Müdürleri, Oda Başkanları, Siyasi parti Başkanları, STK temsilcileri, Okul Müdürleri, İlçe Jandarma ve Emniyet teşkilatı mensupları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir?

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan ulusal bayramıdır.

Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.


 

Günün anlamına ilişkin Ardeşen Belediye Başkanı Avni Kahaya bir mesaj yayımladı.

Başkan Kahya mesajında; “"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır.

Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır." 30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle düzenlenen çelenk sunma törenine katıldık. Tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun.” İfadelerine yerverdi.


 

İlçe Kaymakamımız Ufuk Özen Alibeyoğlu’da bir mesaj yayımladı.

Kaymakam Alibeyoğly mesajında; “Aziz Milletimizin bağımsızlığı uğruna gösterdiği azim, kararlılık, eşsiz mücadele ve kahramanlığının tüm dünyaya bir kez daha ilan edildiği büyük zaferin 98. yıl dönümünü milletçe kutlamanın mutluluk, heyecan, onur ve gururunu yaşıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde 26 Ağustos'ta başlayan ve 30 Ağustos 1922'de tarihe altın harflerle yazılmış eşsiz bir zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muhaberesi ile vatanımız düşmanlardan kurtarılmıştır.

Milletimiz bu zaferle, milli birlik ve beraberlik içerisinde, kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere, tüm mazlum halklara örnek teşkil edecek biçimde hak ettikleri dersi vermiş; hiçbir şekilde bağımsızlık ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini ve sonsuza kadar var olacağını tüm dünyaya bir kez daha kabul ettirmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, mukaddes vatanımız için canlarını feda eden aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi şükran ve minnetle anıyor; tüm vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyorum.” İfadelerine yer verdi.


 

Editör: TE Bilisim