Pazar ve Ardeşen İlçelerinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli sanayicilerin sorunlarını dinlemek, mevcut sorunların üstesinden gelebilmek için karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak ve geleceğe dönük projeleri değerlendirmek amacıyla Rize Valiliğince organize edilen toplantı, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası gerçekleştirildi.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş'ın Başkanlığını yaptığı toplantının açılış konuşmasını yapan Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Eksilmez, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

İnteraktif bir ortamda devam eden toplantıda, katılımcılar yürüttükleri faaliyetler, bölgedeki sanayinin daha da gelişmesi için yapılması gereken altyapı çalışmaları ve gelecek planları hakkında görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, toplantının son bölümünde yaptığı değerlendirmede, Pazar ile Ardeşen'i birbirinden ayrı düşünmenin mümkün olmadığını ifade ederek; "Bu toplantı ile bölgenin ekonomik değerlerini müzakere etmeyi amaçladık. İleriki zamanlarda bunu sektörler bazına indirerek bir toplantıda turizmcilerle,  diğer bir toplantıda tarım sektöründe faaliyet gösterenlerle bir araya gelmeyi planlıyoruz." dedi.

Rize denince akla çay sektörünün geldiğini belirten Vali Bektaş, "Oysa Rize'de imalat sektöründe faaliyet gösteren azımsanmayacak sayıda küçük ve orta ölçekli sanayicimiz var. Hemen yanı başımızda yılda 7 milyon kişinin kullandığı Sarp Sınır Kapısı var. Bu kapıyı kullanan herkes Rize'den yani Pazar ve Ardeşen'den geçmek zorunda. Ayrıca Sarp Sınır Kapısının arka interlandında 25 milyon insanın yaşadığı Gürcistan, Güney Rusya, Ermenistan, Azerbaycan ve Kuzey İran gibi geniş bir pazar var.  Gelişen dünya standartlarını yakından takip ederek, nitelikli ve katma değeri yüksek ürünler üretmeli ve bu pazarı iyi değerlendirmeliyiz." şeklinde konuştu.

Rize, Turizmde Marka Şehir Olma Kararını Verdi

Rize'nin sanayi alanında sahip olduğu kapasitenin yanında, turizm konusunda da birçok doğal ve kültürel değeri bünyesinde barındırdığına vurgu yapan Vali Bektaş; "Bizim Kaçkarlarımız var, Fırtına Vadimiz var, halen doğallığını koruyan yaylalarımız var. Bunlarla birlikte Rize'ye özel lezzetlerimiz var. Sahip olduğumuz bu turizm değerlerini dünyaya pazarlamamız lazım. Bölgede yapılacak olan hava limanı, hem ticaret anlamında hem de turizm anlamında üst düzey bir yatırım. Ayrıca devam etmekte olan 'Yeşil Yol' projesi de turizme çok önemli katkılar sağlayacağı kesin. Rize'nin bu anlamda bir karar vererek, turizm kavramının içini doldurması lazım. Turist gittiği yerde konfor ister, rahat etmek ister, serviste kalite ister. Kalite detaylarda saklıdır. Yani sahip olduğumuz bu değerleri pazarlayabilmemiz ve turizmde marka şehir olabilmemiz için yetişmiş servis elemanına ihtiyacımız var. Turizm konusunda gerekli altyapılar birer birer hayata geçirirken, bunun paralelinde bizlere düşen görev, turistlere kaliteli hizmet sunabilmek adına kalifiye eleman yetiştirmektir. Burada da ticaret odaları gibi sivil toplum kuruluşları devreye girmeli ve bu yönde projeler hazırlamalı” şeklinde konuştu.

Ardeşen Kaymakamı Emrah Yılmaz, Pazar Kaymakamı Cevat Çelik, Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin, Ardeşen ve Pazar İlçeleri Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı sanayicilerin yanı sıra ilgili daire müdürleri katıldığı toplantıda, bu tür istişare toplantılarının daha sıklıkla yapılması yönünde fikir birliği oluştu.

rize-valisi-erdogan-bektas,-ardesen-sanayi-ve-ticaret-odasinda-duzenlenen-toplantida-pazar-ve-ardesen-ilcelerinde-faaliyet-gosteren-sanayicilerle-bir-araya-geldi-(3)-001.jpgrize-valisi-erdogan-bektas,-ardesen-sanayi-ve-ticaret-odasinda-duzenlenen-toplantida-pazar-ve-ardesen-ilcelerinde-faaliyet-gosteren-sanayicilerle-bir-araya-geldi-(2)-001.jpgrize-valisi-erdogan-bektas,-ardesen-sanayi-ve-ticaret-odasinda-duzenlenen-toplantida-pazar-ve-ardesen-ilcelerinde-faaliyet-gosteren-sanayicilerle-bir-araya-geldi-(1).jpg

Editör: TE Bilisim