Türkiye’de son yıllarda yaşanan hızlı sanayileşme ve tüketim eğilimlerinin değişmesi, genelde çevre yönetimi özelde ise atık yönetimi, geri dönüşüm ve kazanım alanlarında belli düzenlemeler ve ciddi harcamalar yapılmasına sebep oldu.

Ardeşen'de bir GERİ DÖNÜŞÜM Tesisi olduğunu biliyor musunuz?

2010 yılında Ardeşen’de  ATMACA GERİ DÖNÜŞÜM faaliyete geçirildi ve ayırma lisansıyla Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, çevreye yapılan her yatırımı ile bölge ekonomisine kalkınmasına katkı sağlıyor.

Atmaca Geri Dönüşüm A.Ş. birçok belediye ile ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplanması çalışmalarını yürütmektedir. Bu kapsamda ambalaj atıkları; konut, okul, hastane, işyeri, sanayi kuruluşları gibi kaynaklardan, diğer atıklardan ayrı bir şekilde toplanmakta ve “Ambalaj Atıkları Toplama Araçları” ile lisanslı tesise taşınmaktadır.

 

tesise gelen karışık ambalaj atıkları cinslerine göre sınıflandırılmakta, kağıt-kartonlar, plastik, kompozit ve metal atıklar preslenmekte ve cam atıklar da uygun şekilde depolandıktan sonra tüm atıklar satışa hazır hale getirilmektedir.

 

Atık toplama konusunda profesyonel ekibi ve ekipmanları ile faaliyet gösteren Atmaca Geri Dönüşüm ortaklarından Muhammet YAZICI tesisin amacı ve çalışmaları hakkında şunları söyledi; “Firmamız ambalaj atığı toplama ve ayırma tesisidir. Daha önceden tasarladığımız belirli güzergâhlara 80 adet dış mekân ambalaj atığı konteynırı yerleştirdik. Belirli noktalara yerleştirdiğimiz konteynırlara duyarlı vatandaşların ambalaj atıklarını biriktirmesiyle işlemimiz başlamaktadır. Biriken ambalaj atıklarını ambalaj atığı toplama aracımız gezerek tesise atıkları ulaştırmaktadır. Tesise ulaşan ambalaj atıkları yükleme konveyörü(yükleme bandı) üzerine alınır. Oradan da ayrıştırma konveyörüne(ayrıştırma bandı) atıklar ulaşır. Ayrıştırma konveyöründe çalışan personellerimiz atıkların ayrımına göre atıkları sınıflandırıp bantta ayrıştırma işlemi yapıyorlar, atıklar pet-naylon-kâğıt-karton-plastik-metal-şişe cam gibi gruplara ayrılmış oluyor ve ayrı konteynırlarda birikmiş oluyorlar. Ayrı yerde depoladığımız ambalaj atıklarımız pres(sıkıştırma) işlemine tabi tutuluyor. Böylece hacmi daraldığı için çok yer de kaplamamış oluyor. Pres işleminden sonra ambalaj atıklarımız balyalanıyor ve geri dönüşümü yapılacak tesise satılışına kadar geçici olarak depolanıyor.” İfadesini kullandı.

ATMACA GERİ DÖNÜŞÜM ÇEVRE MÜHENDİSİ/ÇEVRE GÖREVLİSİ SEÇİL KOÇOĞLU tesisin çalışmaları ile ilgili şunları söyledi, ” Geri kazanım uygulamaları için ev veya işyerlerinde ambalaj atıklarının çöpten ayrı olarak biriktirilip, toplama sistemine verilmesi gerekmektedir. Biriktirilen ambalaj atıkları, sadece ambalaj atıklarının toplanmasında kullanılan ambalaj atığı toplama araçları ile düzenli olarak toplanmakta ve ayırma tesislerine ulaştırılmaktadır. Her malzemenin sevk edileceği geri dönüşüm tesisi farklı olduğundan bizim gibi ayırma tesislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayırma tesislerine karışık olarak getirilen ambalaj atığı; kağıt, cam, metal, plastik ve kompozit olmak üzere 5 temel gruba ayrılır. 5 temel grup içindeki ambalaj atıkları da alt gruplara ayrılmalıdır. Örneğin ayırma tesisine getirilen karışık ambalaj atığı içindeki plastik ambalaj atıkları, 5 farklı malzeme türüne (PET, PE, PP, PS, PVC) ayrılarak, geri dönüşüm sanayine sevk edilmektedir. Çünkü her malzeme alt grubunun geri dönüşüm tekniği farklılık göstermektedir.

KISACA PROSES ÖZETİMİZ:

1- Kaynağından ayrıştırma; doğada çözünebilen ve doğada çözünemeyen katı atıklar(kağıt&kartonlar dahil) :Malzeme girişi

2-Toplayıcı araçlarla atıklar toplanır.

3-Toplama ve ayrıştırma tesisine getirilir. Malzeme cinsine göre elle ayıklama işlemi

4-Tekrar ayrıştırma

5-Malzeme cinsine göre sıkıştırma ve balyalama işlemi

6-Geri dönüşümü olacak tesise sevkiyatı olana kadar geçici depolama

7- Geri dönüşümü olmayan katı atıklar vahşi depolama için belediye çöplüğüne gönderilir.

 

Atmaca Geri Dönüşüm olarak Vatandaşlarımıza Hangi atıklar ayrı biriktirilmeli bu konuyu açıklıyoruz:

 

—   Kağıt – Karton :Gazete, Dergi ve Mecmualar, Defterler, Kitaplar, Kataloglar, Prospektüsler, Kartonlar, Formlar, Bilgisayar Kağıtları, Sigara Paketi Kağıtları, Plastik İçermeyen Bisküvi, Sakız vb. Kağıtları, Not Kağıtları, Kağıt Torbalar

—  Camlar :Kapaksız cam şişeler. Cam su bardakları, sürahi, vazo vb. Cam kavanozlar.

—  Kompozit :Farklı oranlarda kağıt, plastik ve alüminyumdan oluşan, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajlar kompozit ambalajlardır. Süt ve meşrubat kutuları, çorba ambalajları, kahve ambalajları vb.

—  Plastikler: Sele kasalar,ekmek kasaları,yoğurt kapları vb.

—  Metal: Demir,çelik vb.  atıklar

 

Son olarak Geri Dönüşümün Faydalarını açıklıyoruz:

 

—  Düzenli veya vahşi deponi alanlarında depolanması gereken atık miktarı azalır,

—  Depolama alanlarının kullanım ömürleri uzar,

—  Doğal kaynaklarımız korunur,

—  Enerji tasarrufu sağlanır,

—  Ekonomiye katkı sağlanır

 

Atık toplama konusunda profesyonel ekibi ve ekipmanları ile faaliyet gösteren Atmaca Geri Dönüşüm; Rize Ardeşen ilçesinde hizmet vermektedir.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması projelerini lisanslı toplama-ayırma firması olarak birçok belediye ve yetkilendirilmiş kuruluşlar ile yürütmektedir.

Editör: TE Bilisim