Yasak 26 Mayıs Salı günü saat 00:00'da sona erecek.

ARDEŞEN'DE TÜM CADDE VE SOKAKLAR BOMBOŞ

Sokağa Çıkma Yasağının Başlaması ile Birlikte Ardeşen'de Cadde ve Sokaklar Boşaldı. İşyerleri 4 Günlüğüne Kepenk İndirdi.

Ardeşen'deki Konut Ve Kira Fiyatlarını Düşürecek Proje Ardeşen'deki Konut Ve Kira Fiyatlarını Düşürecek Proje

MARKETLER CUMARTESİ 17'YE KADAR AÇIK OLACAK

Market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler; İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre bayram arifesine denk gelen 23 Mayıs Cumartesi günü 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verebilecek.

FIRINLAR AÇIK OLACAK

Fırın, pastane ve tatlıcılar ise 23-24-25-26 Mayıs günlerinin tamamında hizmet verebilecek. Bu iş yerlerinde sadece ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapılacak.

BAYRAMIN 1. GÜNÜ SADECE 65 YAŞ VE ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKABİLECEK

Bayramın birinci günü olan 24 Mayıs Pazar günü 14.00-20.00 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımız yine sokağa çıkabilecek.

Kamu'da özel görevli kişiler, Çaykur ve Özel Çay Fabrikası Çalışanları ile Basın Mensupları da 23-24-25-26 Mayıs günlerinin tamamında sokağa çıkabilecek.

ÇAY ÜRETİCİLERİ DE HASAT YAPABİLECEK

Rize İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Vali Kemal Çeber toplanarak sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında çay bahçesi ile ikamet adresi arasında seyahat esnasında uyulacak kuralları karara bağladı.

Türkiye genelinde Ramazan Bayramı Arifesi ile Bayram boyunca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çay üreticileri ile tarımla uğraşan çiftçilerin bu kısıtlamadan muaf olduğunu açıklamasıyla tarım işçileri kısıtlamadan etkilenmeyecek, yaş çay üreticileri de çay bahçelerine giderek çaylarını toplayıp satabilecek.

Rize İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi de Vali Kemal Çeber başkanlığında toplanarak, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 23-26 Mayıs tarihleri arasında çay üreticilerinin kentte çay bahçesi ile ikamet adresi arasında seyahat esnasında uyacağı kuralları açıkladı.

Yapılan açıklamada üreticilerin 23-26 Mayıs tarihleri arasında uyması gereken kurallar şu şekilde:

"1- İkametleri ile bahçe arasında çay müstahsilleri kimlikleri ile beraber şu belgelerden en az birini ibraz için yanlarında bulundurmalıdırlar.

a) Çay cüzdanı b) Çiftçi belgesi c) ÇKS belgesi d) Tapu veya fotokopisi

2- Yarıcılar için il içerisinde ibraz için kimlikleri ile beraber;

a) Yarıcılık sözleşmesinin yanında müstahsile ait yukarıda zikredilen bahçe adresini ispata yarayacak 4 belgeden (Çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, tapu veya fotokopisi) bir tanesi,

b) Yukarıdaki belgelerin ibraz edilememesi halinde yarıcılık sözleşmesinin yanında çay bahçesinin bulunduğu köy veya mahalle sınırları içerisinde muhtardan alınacak çay topladığına dair belge bulunmalıdır.

3- İkametleri ile çalışacakları çay bahçesine intikalleri esnasında işçiler için çalıştıran müstahsil veya yarıcının başlarında bulunması esas olup, onlar için geçerli olan belgeler işçiler için de geçerli sayılıp intikalleri müstahsil veya yarıcının beyanına göre yapılacaktır.

4- Çay üretimi için getirilen İl içinde ikamet ve çay bahçeleri arasındaki seyahat istisnası bu güzergahlar arasında geçerli bir izin mahiyetinde olup, güzergah dışı bir faaliyete cevaz anlamına gelmemektedir.

5- Müstahsil veya yarıcılar yanlarında aile fertleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuk ve aile büyükleri gibi kişileri intikal esnasında yanlarında götürebileceklerdir.

6- İbraz edilen çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, tapu veya fotokopisi 1. derece yakınlarına ait olan kişiler çayını topladıkları kişilere yakınlık derecelerini nüfus kayıt belgeleri ile veya e-devlet bilgileri ışığında ispatlamaları halinde bahçelerine intikal edebileceklerdir. Bu ispatı yapanlar yanlarında aile fertleri ve işçilerini veya yarıcılarını beraber götürebileceklerdir.

7- Ziraat odaları veya özel çay fabrikalarının toplu çay toplama organizasyonlarında çalışacak işçilerin çay bahçelerine intikallerinde ziraat odası temsilcisi veya bir fabrika temsilcisi refakatinde çay toplama yerini ispat etmek için en az bir müstahsile ait sözleşme ibrazı ile beraber müstahsile ait Çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, tapu veya fotokopisi belgelerinden biri ibraz edilmelidir.

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin emniyet, jandarma ve zabıta tarafından uygulamaların eksiksiz takibine, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282.nci maddesi ve/veya Kabahatler Kanunu gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere, aykırılığın durumuna göre bahsi geçen Kanununların ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına" karar verilmiştir.

Editör: TE Bilisim