FETÖ / PDY’nin İstanbul Adli Tıp Kurumu yapılanmasına ilişkin 37’si tutuklu 52 sanığın, “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması sone erdi.
İstanbul 27’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde pazartesi günü görülmeye başlanan ve dün akşam geç saatlere kadar süren duruşmada, sanıkların savunmaları alındı.

Mahkeme heyeti, ATK 1. İhtisas Kurulu eski Başkanı Sadi Çağdır’ın da aralarında bulunduğu 29 sanıktan 20’sinin ByLock kullanıcısı olması diğer 9’unun ise delillerin karartılma ihtimali ve diğer sanıklar üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunulması gerekçeleriyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
İstanbul Adli Tıp Kurumu el yazısı uzmanı Hasan Bayram, raportör Muhammed Nabi Kantarcı, İnceleme Uzmanı Şube Müdür Vekili Semih Dokurer ve Bünyamin Başpınar’ın delillerin karartılma ihtimali, diğer sanık ve tanıklar üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunulması, kuvvetli suç şüphesi ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçe gösterilerek tutuklanmalarına karar verildi. Duruşma salonunda bulunmayan Bünyamin Başpınar hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Mahkeme 11 sanığın, delil durumu, kişisel halleri ve haklarında sanıkları etkileyeceklerine dair olumsuz bir kanaatin bulunmaması nedeniyle tahliyesine karar verdi. Tahliye edilen sanıkların tamamı hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulurken ve haftada bir en yakın karakola giderek imza atmalarına hükmedildi. Sanıklardan Oğuzhan Yakupoğlu’nun ise haftada 3 gün karakolda imza atması kararlaştırılırken, üye hakimlerden Ramazan Çiçek, sanıklardan 2’sinin tahliye kararına, karşı oy kullandı.
Sanıklardan Vahit Ünal’ın mahkemeye bildirdiği intihar eğilimi ve duruşmalarda gözlemlenen hal ve tavırları yönünden, sanıklar Nuri Çalışkan ve Berki Uyar’ın ise fiziksel rahatsızlıklarına yönelik cezaevi koşullarında tutukluluğun devamının hayati tehlike oluşturup oluşturmadığına ilişkin ATK’dan rapor istenmesine karar verildi.
Dava dosyasındaki gizli tanıkların, bir sonraki duruşmada es ve görüntü perdelemesiyle gizlilikleri muhafaza edilerek, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlenmesine karar verildi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için 20 Ekim 2017 tarihine ertelendi.

Başak Akbulut

 

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim