Bakan Yanık: 2023’ten sonra Suriyeliler kalmayacak Bakan Yanık: 2023’ten sonra Suriyeliler kalmayacak

Myanmar ordusunun uyguladığı şiddet nedeniyle 7 yıl önce Arakan eyaletinden kaçarak Endonezya’ya sığınan Karimullah Muhammed 'Arakanlı Müslümanlara yönelik en son yaşanan şiddete karşı en dik duran Erdoğan’a miettarız. Endonezya binlerce adası olan Müslüman ülke. Endonezya’nın, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara açtığı gibi kapılarını Rohingya Müslümanlarına açmasını ümit ediyoruz' dedi.

AA muhabirine Arakanlıların yaşadığı zulmü anlatan Muhammed, ordunun  yaklaşık bir haftadır Arakan eyaletinde sürdürdüğü saldırılarda birçok akrabasının katledildiğini dile getirdi.
 
Kız kardeşi dahil halen çok sayıda akrabasının Arakan’da olduğunu  belirten Muhammed, "Onlarla her saat irtibata geçiyorum. Burada elim kolum bağlı,  dua etmekten başka çarem yok.” diye konuştu.
 
"Şimdiye kadar görülmemiş katliam yapılıyor"
 
Myanmar ordusunun şiddetine maruz kalan arkadaş ve akrabalarından  telefonla bilgi aldığını kaydeden Muhammed, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Her gün katledilmiş insanlarımızın video ve fotoğraflarını görmeye  artık yüreğim dayanmıyor. Bir haftadır Myanmar ordusu hiç görülmemiş katliam  yapıyor. İnternette gördüğüm haberlerde '300 Rohingyalı Müslüman katledildi' gibi  bilgiler dolaşıyor. Bizzat saldırıya uğrayan tanıdıklarımdan aldığım bilgiye göre  3 binden fazla Müslüman katledildi ve 100'e yakın köy yakıldı."
 
"Myanmar devletinin bilgileri gerçeği yansıtmıyor"
 
Uluslararası topluma Arakanlı Müslümanlara yardım çağrısında bulunan  Muhammed, şöyle devam etti:
 
"Dünyanın adeta sessiz kaldığı bu katliam, başka bir ülkede yapılsaydı  yine sessiz kalırlar mıydı? Bizim suçumuz ne? Myanmar, başka hükümetlere verdiği  bilgilerde, Müslüman grupların Budist halka saldırdığını, tecavüz ettiğini  söylüyor. Bunu da birçok medya organı doğruymuş gibi haber yapıyor. Bu bilgiler  kesinlikle yalan. Uzun yıllardır şiddete maruz kalmış azınlık bir Müslüman grup  böyle birşey yapmaya cesaret edebilir mi? Diyelim ki bir Müslüman böyle bir suç  işlediyse, bu işin hukuku ve mahkemesi var. Sadece onun cezalandırılması lazım.  Tüm Rohingya Müslümanlarının suçlanıp katledilmesi insan haklarına aykırı.”
 
“Myanmar'ın amacı soykırım”
 
Myanmar’ın amacının suçluları cezalandırmak veya "birkaç Müslümanı  ortadan kaldırmak" olmadığına işaret eden Muhammed, "Myanmar uzun yıllardır bu  katliamları yapıyor ancak son yıllarda bunu daha da arttırarak işi soykırıma  çevirdi. Myanmar devletinin amacı bizi tamamen yok etmek, bu soykırımla Rohingya  Müslümanlarını Myanmar'dan silmek." dedi.
 
Muhammed, Myanmar hükümetinin 1 milyon 300 bin olmasına rağmen Arakan  Müslümanlarının nüfusunu 800 bin kişi şeklinde yansıttığını, bu şekilde 500 bin  kişiyi ortadan kaldırmak istediğini söyledi.
 
"Görüntüler katliamın çok azını gösteriyor"
 
Arakanlı Müslümanların fakir toplum olduğunu belirten Muhammed, "Çoğu  insanın cep telefonu yok. Cep telefonu varsa da interneti yok. İnsanlar  köylerinden kaçarak canlarını kurtarma çabasında ama birçok katliam görüntüsünün  çekildiğine eminim. Görüntüler, insanlar interneti olan bir yere ulaştıklarında  dolaşıma giriyor. Şu anki görüntüler yapılan katliamın çok azını gösteriyor."  ifadelerini kullandı.
 
"Erdoğan’a miettarız"
 
Muhammed, İslam dünyasının katliama sessiz kalmasının çok üzücü  olduğunun altını çizerek, "Şimdiye kadar gerek Suriye gerek Filistin gerekse de  Arakanlı Müslümanları savunmak için sesini en gür çıkan Türkiye oldu. Arakanlı  Müslümanlara yönelik en son yaşanan şiddete karşı en dik duran Erdoğan’a  miettarız.” diye konuştu.
 
Türk milletinin Arakanlı Müslümanlara yaptığı duaları ve yardımları  her zaman hissettiklerini dile getiren Muhammed, şu an her zamankinden daha fazla  yardıma muhtaç olduklarını vurguladı.
 
 “Endonezya, Türkiye’nin Suriye politikasını izleyebilir”
 
Türkiye’nin Esed rejiminin saldırılarından kaçan milyonlarca  Suriyeliye kapılarını açmasının Müslümanlar için gurur verici olduğunu belirten  Muhammed, Endonezya’nın da Rohingyalı Müslümanlara aynı şekilde elini  uzatabileceğini ifade etti.
 
Muhammed, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo’ya seslenerek, şunları  söyledi:
 
"Endonezya benim gibi birçok sığınmacıya kapısını açtı. Burada Allah’a  şükür yardım alıyoruz. Hayatımız Myanmar’a göre çok daha iyi ancak Rohingyalı  Müslümanların hepsi öldürülmek isteniyor. Eğer şu an yardım edilmezse Myanmar  soykırımını tamamlayacak. Endonezya binlerce adası olan bir Müslüman ülke.  Endonezya’nın Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara açtığı gibi kapılarını Rohingya  Müslümanlarına açmasını ümit ediyoruz.”
 
Uluslararası toplumun Myanmar’ın soykırımına karşı harekete geçmesi  gerektiğini vurgulayan Muhammed, "Masum insanlar yakılarak ve kesilerek  katlediliyor. Kadınlar tecavüze uğruyor, bebekler öldürülerek dereye atılıyor ama  diğer ülkelerin hiçbir şey olmuyormuş gibi sessiz kalmasını anlayamıyorum.  Hayvanlar bile ormanda yaşama hakkına sahipken Rohingyalı Müslümanlar bu dünyada  yaşama hakkına sahip değil mi?” dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim