Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, Türkiye'nin D-8 ülkeleri arasındaki en aktif ülke olduğunu belirterek, "Bundan ötürü de geleceğe yönelik vizyonumuz çok parlak" dedi.

Musavi, başkent İslamabad'da Türkiye-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen 6. İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu'nda yaptığı konuşmada, sınır ötesi ticaretin korunması ve geliştirilmesinde güvenlik önlemlerinin bugün çok yönlü olduğunu söyledi.

 Özellikle sınır güvenliğinin, ticaretin geliştirilmesi hususunda büyük önem taşıdığını ifade eden Musavi, "Bu manada da demokrasi ve barışın sağlanması ticareti güvence altına alıyor" dedi.

Musavi, İslam ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesinde alınacak korumacı tedbirlerin herkesin sorumluluğu altında olduğunu belirterek, "Tüm uluslar kendi halkları için  seçme özgürlüğünü garanti altına almalıdır. Halklar ekonomik ve siyasi seçme özgürlüğü ile güçlendirilmelidir. Ancak ulusun eylemi yetmez. Devletler bu konularda birbirine yardımcı olmalı" diye konuştu.

Konuşmasının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Musavi,  D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin 2013 yılında 133 milyar dolara, üye ülkelerin toplam ticaret hacminin ise 1,8 trilyon dolara ulaştığını ifade etti. Bu noktada organizasyonun gelişmesi için üye ülkelerin çabaları ile yakından ilgili olduğunu aktaran Musavi, şöyle devam etti:

"Tüm üye ülkeler D-8 organizasyonunda aktif rol oynamakta ancak elbette Türkiye D-8 ülkeleri arasındaki en aktif ülke. Bundan ötürü de geleceğe yönelik vizyonumuz çok parlak. İnşallah önümüzdeki zirve toplantısında bir yenilenme kaydedeceğiz. 2018 yılında iç ticaret hacminin 500 milyar dolara ulaştırma hedefimiz var. Bunu başarmalıyız. Biz daha önce de koyduğumuz hedeflere ulaştık. 2012 yılındaki 150 milyar dolarlık hedefimize neredeyse yakalamıştık. En kısa zamanda Kuala Lumpur’da toplanacağız ve hedefe ulaşmak için planlarımızı ele alacağız. Malum Arap Baharı, IŞİD ve terör olayları, bütün bunlar bölgedeki ülkelerin ekonomilerini de olumsuz etkiliyor. Biz de D-8 üyeleri arasındaki bazı ülkelerin ikili siyasi ilişkilerindeki meselelerin organizasyonumuzu en az etkilemesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz."

Musavi, dünyada petrol fiyatlarının düşmesinin D-8 ülkelerinin bazılarının ekonomilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Musavi, "Genel konuşacak olursak petrol fiyatlarının düşmesi sadece D-8 üyesi ülkeleri değil tüm dünyayı etkiliyor. Bu durum bazı ülkeleri olumlu yönde etkilerken bazı ülkeleri de olumsuz etkiliyor. D-8 üyesi ülkelerimizden özellikle Nijerya, İran, Malezya ve Endonezya etkilendi. Ama bu çok büyük sorun değil. Bu sorunu birlikte çalışarak çözdük ve çözüyoruz" ifadesini kullandı.

Musavi, gelecek zirve toplantısının İslamabad ve İstanbul'da yapılmayacağını, üye ülkelerle kimin evsahipliği yapacağı konusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

 D-8 ülkeleri arasındaki yapılması beklenen Tercihli Ticaret Anlaşması'ndaki gelinen son durumu da değerlendiren Musavi, "Anlaşma sonuçlandırıldı. Üye ülkeler taviz listelerini birbirlerine sunuyor. Bu noktada 8 ülkeden altısı liste değişimini yaptı. Ancak anlaşmada halen bazı teknik sorunlar var. Bu sorunları bu yılın içinde çözmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim