Muhalif kanadı temsil amaçlı 2012 yılında kurulan Suriye Muhalif Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) tasfiye sürecine girdi. Geride kalan süreçte diplomasi adına bekleneni verememekle eleştirilen SMDK, Cenevre başta olmak üzere tüm uluslararası görüşme süreçlerinde ‘parçalanmış muhalefet’ görüntüsü çizdi. SMDK’yi oluşturan dinamikler ve alt kurullarda hâkim olan görüş farklılıkları ortak hareket etme ve muhalif cephede birlik oluşturma imkânını ortadan kaldıran temel sebepler olarak gösteriliyor.

KÖRFEZ KRİZİ ETKİLİ OLDU

Körfez’de yaşanan son gelişmeler SMDK bünyesinde önemli tahribat oluşturdu. Mali konular çözülemedi, uluslararası yardımlar büyük oranda kesildi. Suudi Arabistan destekli eski SMDK Başkanı Ahmet Carba’nın üyeler üzerinde son dönemde artan etkisi de tasfiye sürecinde önemli yere sahip oldu. Carba öncülüğünde ABD-PYD çizgisine çekilmeye çalışılan SMDK’nın üyeleri yakın markaja alındı. Carba ekibine, SMDK’nin PYD projesine destek vermesini temin amaçlı olarak 100 milyon dolarlık bütçe tahsis edildiği iddia ediliyor. Haseke ve Kamışlı’da ABD himayesinde Suriye PKK’sı ile yapılan toplantılara SMDK içerisinde etkili bazı isimlerin katılarak ‘terör koridoru’ projesine destek vermesi dikkat çekiyor.

AKIBETİ BELLİ OLACAK

Önümüzdeki günlerde yapılacak Riyad ve Astana görüşmeleri, muhalif yapılanma için belirleyici olacak. Rusya-İran-Türkiye ekseninde varılacak sonuçlar İstanbul merkezli faaliyet yürüten SMDK’nin geleceğini belirleyecek. Suud-BAE ve Katar-Türkiye bloku muhalif yapı içerisinde en etkin iki blok olma özelliği taşıyor. Ayrıca muhalif oluşum içerisinde Avrupa ve ABD’ye yakın bazı isimler de etkili konumda bulunuyor. Son SMDK başkanlık seçimlerinde Türkiye tarafından desteklenen Halit Hoca ile Riyad Seyf yarıştı. 6 Mayıs 2017’de yapılan seçimleri Riyad Seyf kazandı. Bir önceki başkan Enes Abdi ve Riyad Seyf’in Türkiye’nin çekincesine rağmen seçilmiş olmaları, oluşum içerisinde yaşanan görüş farklılığı ve artan sorunlara örnek olarak gösteriliyor.

Gürcistan'da heyelan: Ölü sayısı 17'ye yükseldi Gürcistan'da heyelan: Ölü sayısı 17'ye yükseldi

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim