Kuzey Kore yeni geliştirdiği hidrojen bombasını test etti. Bombanın testi sırasında ise arka arkaya iki şiddetli sarsıntının meydana geldiği belirtildi. Yerin yaklaşık 10 kilometre altında ilk belirlemelere göre 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), daha sonra Kuzey Kore'deki depremin büyüklüğünü 6,3 olarak güncelledi. İki sarsıntı ise 4.6 büyüklüğünde olduğu açıklandı.

ÇİN'DEN KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Çin yönetimi ise sarsıntıyı "şüpheli bir patlama" olarak duyurdu. Çin sarsıntının büyüklüğünü 6,3 olarak tespit ettiklerini açıkladı. Çin ayrıca sarsıntının kaynağının yeryüzü olduğu bilgisini de paylaştı. Sarsıntının Kuzey Kore'nin yeni ve gelişmiş bir hidrojen bombası ürettiğini ilan etmesinin ardından gelmesi dikkat çekti. İkinci sarsıntının ise çökmeye bağlı olarak oluştuğu ve büyüklüğünün 4,6 olduğu belirtildi.

KUZEY KORE'DEN AÇIKLAMA

Kuzey Kore yönetiminden yapılan açıklamada ise, "ileri düzeyde" başarılı bir hidrojen bombası denemesi gerçekleştirildiği duyuruldu. Başarılı deneme sırasında herhangi bir nükleer sızıntının meydana gelmediği aktarıldı.

GÜNEY KORE: YAPAY DEPREM

Kuzey Kore'de Hamgyong kentindeki Punggye-ri nükleer deneme tesisi yakınlarında erken saatlerde şiddetli sarsıntı meydana gelmişti. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, tesis yakınlarında "yapay deprem" kaydedildiği, bu nedenle Kuzey Kore'nin bu yılki altıncı nükleer denemesini gerçekleştirdiğinin tahmin edildiği belirtilmişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un yeni geliştirilen hidrojen bombasının yanında çekilmiş fotoğrafı...

TRUMP VE ABE'DEN MESAJ

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefon görüşmesi yaparak, "büyümekte olan Kuzey Kore tehdidini" ele aldığı bildirildi. 

Trump ve Abe'nin telefon görüşmesine ilişkin, Beyaz Saray yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ABD ve Japonya liderlerinin Kuzey Kore üzerindeki baskıyı "en üst seviyeye çıkartmak" noktasında fikir birliğine vardığı belirtildi.

Kuzey Kore'nin özellikle ABD, Japonya ve Güney Kore'ye yönelik tehdidinin ele alındığı görüşmede, Trump'ın BM kriterleri doğrultusunda üç ülkenin yakın ilişkisinin önemine vurgu yaptığı kaydedildi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim