Cahil, beceriksiz, boş konuşan…”
Bunlar da yetmemiş olacak ki kendini tutamayıp küfür dahi etti.
Yukarıdaki sözler Meksika’nın eski devlet başkanı 75 yaşındaki Vicente Fox’tan ABD Başkanı Donald Trump’a…


Bu sözlerin sebebi ise Trump’ın Meksika sınırına örme girişimi ve özellikle duvarın masrafını Meksika’dan talep etmesi.

TRTWorld’e özel röportaj veren Vicente Fox Trump’ın seçilmesi sonrası uygulamalarını değerlendirdi. Özellikle Meksikalı göçmenler ve ABD’ye geçişin önlenmesi için sınıra duvar örma planı ve bunun masrafının Meksika’dan tahlis edilmesi konusu Fox’un en sert tepki gösterdiği konu.



Vicente Fox, Trump’ın Meksika’ya yönelik eleştirilerine; onun ‘boş, cahil, uluslararası ilişkilerden habersiz’ olduğunu söyleyerek karşılık veriyor. Fox sözlerini biraz daha ileri taşıyıp hakaret içeren ifadelerle Trump’ı eleştiriyor.

Vicente Fox’un verdiği özel röportaj hafta sonu TRT World ekranlarında olacak.

VİCENTE FOX

1942 yılında Meksikalı bir babadan ve İspanyol kökenli bir aeden dünyaya gelen Fox, 9 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu. Üniversitede işletme okuyan ve iş hayatına atılan Fox, Coca-Cola’da çalıştı şirketin Meksika ve Latin Amerika'dan sorumlu bölge müdürlüğüne kadar yükseldi.

1995-1999 yılları arasında Guanajuato valisi olarak görev yaptı.

2000’de ise 70 yıl sonra Kurumsal Devrimci Parti’nin iktidarına son vererek Meksika başkanlığı görevine seçildi. Fox bu görevi 2006 yılına kadar sürdürdü.

Görev süresinin dolmasının ardından otobiyografisini yazan eski başkan, davet edildiği konferanslarda tecrübelerini anlatıyor.

VİDEO DEŞİFRESİ

Sunucu: Başkan Vincente Fox TRT World’e röportajınız için teşekkürler. Son zamanlarda uluslararası medyada Donald Trump eleştirisi içeren manşetlerden düşmüyorsunuz.
Siz ona “aptal ve kaybeden” diye sesleniyorsunuz. Bu sözlerin arkasında mısınız?

Fox: Tabiki. Evet. O her zaman konuşuyor ve ne olduğunu gösteriyor.
Boş kafalı olduğunu, bir iş adamı olmasına rağmen, ekonomi ve dünya düzeninin nasıl işlediği konusunda bir cahil olduğunu gösteriyor.
İş dünyasındaki işleyişi hükümet sistemine uygulayıp yürütmeye çalışıyor.
Aynı zamanda başkanlık kararnamesi ile genellikle siyasetle alakasız şeyler konuştuğunu farkedebilirsiniz. Halbuki anlaşmalar yapmalısınız, muhaliflerinizle ve diğer siyasi güçlerle yapıcı diyaloglar kurmaya devam etmelisiniz.
Yani, bu farklı bir oyun. Ve o bunu anlamış gibi görünmüyor. Ve son olarak bize şiddetli bencil ve manyakça kendini beğenmişliğini gösteriyor.


Sunucu: Sizin en büyük eleştiriniz muhtemelen Trump’un büyük projesi Amerika-Meksika sınırına yapılacak olan duvar ile alakalı. Neden bu duvarı inşa etme fikrinin kötü bir fikir olduğunu savunuyorsunuz?

Fox: Çünkü zaten var ve işe yaramıyor.
O yanlış bir şekilde Amerika’yı izole etmeye çalışıyor. Sadece duvar inşa ederek ve duvarlar içine hapsederek değil, aynı zamanda sözde ticaret savaşı ile bunu yapıyor. Soyutlanma ile aynı şey olan bu durumu destekliyor ve sürdürmeye devam ediyor.
Bu duvarla alakalı bir durum değil. İstediğiniz kadar duvar inşa edebilirsiniz. Ve bunun için istediğiniz kadar milyar dolarlar harcayabilirsiniz. Ama sonunda bu faydasız olacak.
Biz bu yapılacak “....... duvar” için bir ödeme yapmak istemiyoruz.
O bir deli. Biz Amerikan vatandaşlarının bu adamdan kurtulacaklarını umuyoruz.
Ve bu gerçekleşecek.
Bunun yıllar alacağını düşünmüyorum. Ve O orada olmamalı. Çünkü o bir çok şeyi mahvediyor.
Bir çok inancı, büyük bir millete ait bir çok değeri yıkıyor.


Sunucu: Yani Amerikalıların onu görevden alacaklarını mı düşünüyorsunuz?

Fox: Öyle umuyorum. Görevden almasalar bile onu etkisizleştirecekler.
Bir canavarı evcilleştirecekler. Tıpkı bir fili, kaplanı ya da aslanı evcilleştirmek gibi. Bunu yapabilirsiniz.


Sunucu: Bölgede çok tartışılan bir lider hakkında konuşmak istiyorum. Nicolas Maduro hakkında konuşmak istiyorum. Siz onu Venezuela’daki “istenmeyen kişi” olarak ilan ettiniz. Açıklamalarınız orada bulunan hükümete duyduğunuz kaygı ile alakalıydı.
Sizin görüşünüze göre, Venezuela'da yaşananları insani bir kriz olarak nitelendiriyor musunuz? Amerika bu konu ile alakalı ne yapmalı?  

Fox: Bu çok üzücü. Bu büyük millet, Venezuela iki goril, diktatör ve mesih olduğunu düşünen liderler tarafından yıkıma uğradı. Chavez ve Maduro.
Umarım Maduro, insanların  ölümlerini durdurur, politikasından vazgeçer ya da demokratik seçim çağrısı yapar. Çoğu kişi onun bu dünyada olmaması gerektiğini düşünüyor.


Sunucu: Nikolas Maduro için bir mesajınız var mı?

Fox: “Ceheeme geri dön. Ceheeme git..”
Yani, Maduro’nun neden dünyaya geldiğini bilmiyorum. Chavez’in seni neden seçtiğini bilmiyorum. “Lütfen vazgeç! Kenara çekil! Ya da daha iyi bir tutum sergile. Sadece seçim çağrısı yap”

Sunucu: Başkan Vincente Fox TRT World röportajınız için teşekkürler.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim