İlk kez halk tarafından yapılan seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nin balkonundan coşkulu bir kalabalığa seslendi.
 
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:
 
"Bugün şahsıma oy verenle r kadar, şahsıma oy vermeyenler de, sevenlerimiz kadar, sevmeyenlerimiz de kazanmıştır.Bugün 77 milyon, 81 vilayet kazanmıştır. Hiç kuşkusuz bugün yeni Türkiye, büyük Türkiye, öncü Türkiye kazanmıştır."
 
"Artık devletin ve milletin iki ayrı istikameti olmuyor. Bugünden itibaren devlet ve millet aynı istikamete bakıyor"
 
"Sadece Türkiye değil bugün Bağdat da İslamabad da Kabil, Beyrut, Saraybosna Üsküp de kazanmıştır.Bugün Şam, Halep, Hama, Humus, bugün Ramallah, Rablus, Eriha, Gazze, Kudüs de kazanmıştır."
 
Başbakan Erdoğan: "Millet sadece Türkiye Büyük Millet Meclisini, sadece hükümeti tayin eden değil cumhurbaşkanını da tayin eden bir gücü eline geçirmiş, Türkiye'nin istikametini artık bizzat kendisi belirlemeye başlamıştır."
 
"12 Eylül 2010 tarihinde yüzde 58 oy oranıyla kabul edilen anayasa değişikliği, 12 Eylül darbesinin izlerini, hatırlayın, silmişti. Bugün ise 27 Mayıs 1960 parantezi artık kapanmıştır.27 Mayıs'ın bir vesayet aracı olarak Türkiye'ye dayattığı cumhurbaşkanlığı anlayışı, artık tedavülden kalkmıştır."
 
"Bütün kalbimle ve bütün samimiyetimle söylüyorum ki milletimiz içinde 77 milyonun he r bir ferdi içinde bu seçimin mağlubu yoktur.Milletimiz içinde bu seçimin kaybedeni yoktur. Kaybeden vardır, statüko kaybetmiştir. Elbette vesayet bugün en büyük mağlubiyetini yaşamıştır. Elbette kirli siyaset ve siyaset dışı güç odakları bugün ibretlik bir ders almıştır."
 
"İnanıyorum ki muhalefet bugünden itibaren politikalarını gözden geçirecek ve yeni Türkiye ile örtüşen bir muhalefet ve siyaset tarzı bugünden itibaren inşa edilecektir.Ancak bize oy vermeyenler, bizi onaylamayanlar, bizi sevmeyenler bu seçimin mağlubu değildi r.Bugün onlar da kazanmıştı r.Gönülden ifade ediyorum, 'Bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım' diyorum, 'Eski tartışmaları eski Türkiye'de bırakalım' diyorum."
 
"Türkiye'de muhalefet siyaha beyaz deme sanatı değildi r.Beyaza siyah deme sanatı değildir. Onun için inanıyorum ki muhalefet de kendisini chek edecektir."
 
"Bize 'diktatör' diyenler, lütfen kendi muhasebelerini yapsınlar. Bize 'otoriter' diyenler, lütfen kendi muhasebelerini yapsınlar. Bizi tek adam olmakla, baskıcı olmakla, mahalle baskısı yapmakla itham edenler, lütfen kendilerini samimiyetle sorgulasınla r.Kendilerini seçkin, kendileri dışındakileri sıradan görenler, kendilerini eğitimli, başkalarını cahil görenler, kendilerini bilinçli, başkalarını cahil görenler, lütfen vicdan muhasebesini yapsınlar. Siyasi tarih boyunca söylediklerimize baksınla r.Siyasi tarihimiz boyunca özellikle yetki aldığımız dönemlerde yaptıklarımıza baksınlar."
 
"Bugünden itibaren yeni bir toplumsal uzlaşma anlayışıyla, farklılıklarımızı zenginlik olarak görerek ama farklılıkları değil ortak değerlerimizi öne çıkararak yeni bir istikbali inşa etmek istiyorum."
 
"Hepimiz aynı ecdadın, aynı kültürün ve aynı medeniyetin, aynı tarihin evlatlarıyız. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, yaşam tarzlarımız farklı olabili r.İnançlarımız, mezheplerimiz, değerlerimiz, etnik köken ve dillerimiz farklı olabilir ama biz, hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız. Hepimiz, ay yıldıldızlı bayrağın gölgesi altındayız. He r birimiz bu devletin sahipleriyiz. Müslüman, Hristiyan, Musevi, Süryani, Ezidi'den önce Türkiyeli vardır.Alevi'den, Sünni'den önce Türkiyeli vardır. Türk, Kürt, Arap, Laz, Gürcü, Boşnak, Çerkez, Roman, Pomak'tan önce, Rum, Ermeni'den önce Türkiyeli vardır."
 
"Vahdette kesret, yani çoklukta birlik, bunu başarmaya mecburuz. Bunu halletmeye mecburuz. Bayrağımız bir, istiklal marşımız bir, dağlarımız, nehirlerimiz bir, türkülerimiz, şarkılarımız, acılarımız, sevinçlerimiz bir. Bizim sadece tarihimiz değil bugünümüz, yarınımız, kaderimiz bir. Bırakalım aracıları, bırakalım tercümanları, bırakalım fitne ve nifak odaklarını, birbirimizin gözüne bakalım gözüne. Birbirimize gönlümüzü açalım, birbirimizle gönül diliyle konuşalım. Farklı bir Türkiye'yi gelin hep birlikte kuralım, güçlü bir Türkiye'yi gelin hep birlikte kuralım."
 
"Ortaya çıkan sonuçla r çok net gösteriyor ki uzlaşma çatıda değil, uzlaşma parti üst yönetimlerinde değil, tabanda olmuştur.İstiyorum ki tabandaki bu uzlaşmayı gelin beraber güçlendirelim, yaygınlaştıralım."
 
"Kırgınlıkları unutma günüdür, bugün demokrasi bayramında küslükleri, elimizin tersiyle itme günüdü r.Bugün zihnimizdeki bariyerleden arınma, önyargılardan kurtulma, dayatılmış, öğretilmiş korkulardan sıyrılma günüdür. Bugün yeni bir Türkiye kurulurken, yeni bir başlangıç yapma, yeni bir toplumsal uzlaşmanın kapılarını aralama günüdür."
 
"Bize bedduaların ve beddua edenlerin arkasından gitmek yakışmaz. Hazreti Ömer'in sorgulandığı bir dünyada hiç kimse sorgulanamaz değildir.Buna şahsım da dahil. Hiç kimse kusursuz, hatasız, günahsız değildir. Paralel yapıya gönül vermiş kardeşlerim de bugün Türkiye'de yeni bi r sayfa açılırken kendi gönül dünyalarında yeni bir sayfa açsınlar istiyorum. Bugün yeni bir gündür.Bugün Türkiye için bir milattı r.Bugün Türkiye'nin küllerinden doğuşunun, yeni Türkiye'nin kuruluşunun günüdür."
 
"Paralel yapının tabanındaki ihlaslı, samimi, saf ve temiz kardeşlerime bi r kez daha sesleniyorum, onların da kendilerini ve kendilerine öğretilenleri, dayatılanları sorgulamalarını bir kez daha rica ediyorum. İhlasla ve samimiyetle kendilerine yöneltecekleri her soru inanıyorum ki onların da bizi anlamalarını, bizim mücadelemizdeki iyi niyeti görmelerini sağlayacaktır.Bizim davamız şahsi bir dava değil Türkiye davasıdı r.Ulusal güvenliğimizi kim tehdit ederse karşısında bizi bulacaktır."
 
"Şahsıma oy verenlerin değil, 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağım. 77 milyonu muhabbetle kucaklayan bir cumhurbaşkanı olacağım. Bütün siyasi mücadele sürecinde yaptığım gibi ülkesi, milleti, bayrağı için çalışan bir cumhurbaşkanı olacağım."
Editör: TE Bilisim