Kulağa su kaçması özellikle havuza ve denize girenleri oldukça rahatsız eden problemlerin başında gelir. Kulağın içinde bir su olduğu hissi, sabah kalktığınızda yastığın ıslanması ve kulakta tıkanıklık gibi belirtileri olabiliyor. Normalde kulağın dışa yakın bir bölümünde bulunan balmumu bu suyun girişini engeller ancak bazı zamanlarda balmumu bölgesini de geçebilmektedir. Kulakta bazı hasarlara yol açabildiği gibi bazen de birkaç yöntem sayesinde bu suyu tahliye etmek mümkün olabiliyor.

Kulağa su kaçarsa ne olur?

Normal şartlarda kendini temizleyen kulak için suyun tahriş edici hale gelmesi durumunda mikrop oluşumu için uygun bir ortam oluşur. Nemli, sıcak olan bu ortamda bakteri ve mantar üremesi kaçınılmazdır.

Kulağa su kaçması bazı enfeksiyonlara yol açtığı gibi ağrı ve geçici işitme kaybına kadar giden problemler yaratabiliyor. Kulağa su kaçması halinde yaşanan rahatsızlıkların başında ise dış kulak iltihabı geliyor. Dış kulak iltihabının belirtileri kulakta ağrı, şişme ve tıkanıklıktır.

Dış Kulak İltihabına uygun zemin hazırlar.

Kulağa su kaçması halinde bakteri ve iltihaplara uygun bir zemin hazırlanmış olur ve yüzücü kulağı da denilen dış kulak iltihabı problemi ortaya çıkar. Ayrıca kulağa çıkan suyu çıkarmak için parmak sokmak, kulak çubuğu ile müdahale etmek ve yabancı cisimlerle kurcalamak kulaktaki kanal cildini ve balmumunu tahriş ederek enfeksiyona yol açar.

Dış kulak iltihabından çok şiddetli ağrı olduğu gibi, şişme, kulak kaşıntısı, sulu akıntı ve tıkanıklık da görülür. İltihabın ilerlemesi geçici işitme kayıplarına neden olabilir. Hastalığın ileriki dönemlerde boyunda beze, ateş, kulak kepçesinde ödeme bağlı şişme ve kızarıklık da görülebilir.

Kulağa kaçan suyun sıcaklığı önemlidir.

Kulağa soğuk su kaçması baş dönmesine ve bayılmalara yol açarken sıcak su ise tahribe neden olur. Duş esnasında kulağa kaçan deterjanlı suya ve havuz sularına dikkat etmek gerekir. Kimyasal içeren bu sular kulağa ciddi zararlar vereceğinden kulak iyice yıkanmalı ve kurutulmalıdır.

Aynı şekilde kulağında geçmiş bir problemi olan, kulaklarında delik olanlar ve kulağından operasyon geçirmiş olanların doğrudan doktora başvurmaları gerekmektedir.

Kulağınızı iyice kurulayın!

Duştan ve yüzmeden sonra kulakları iyice kurulamak önemlidir. Belirtildiği üzere özellikle havuzdan çıktıktan sonra kulağın temiz bir suyla yıkanması ve kurulanması elzemdir.

KULAĞA KAÇAN SUYU ÇIKARMA YÖNTEMLERİ

Kulağa kaçan suyu çıkarmak için uygulanan klasik yöntemlerden biri, hangi taraftaki kulağa su kaçtıysa o taraftaki ayak üstünde zıplamaktır. Birde su kaçan taraftaki kulağın üzerine yatmaktır. Bu şekilde su yastığa akar.

Daha ciddi yöntemler için KBB uzmanı Opr. Dr. Melih Çiçek’in kulağa kaçan suyu çıkarmak için evde yapılabilecekler ile ilgili söyledikleri;

-Başınızı yana doğru yatırın ve kulağınızı zemine paralel tutun. Avucunuzu kulağınızı kapatacak şekilde başınıza koyun, bir kaç saniye bastırıp bırakın. Bu yöntem geçici bir vakum oluşturacaktır.

- Kulağınızdaki suyu dışarı atmak için kulak pamuğunu (dikkatli bir şekilde) kullanın.

-Çiğneme ve esneme yöntemleri de dış kulak yolunu esnettiği için kulağınızdaki suyu tahliye etmenize yardımcı olabilir.

Valvalsa manevrasıyla kulağınızdaki sudan kurtulun!

Valsalva manevrasını yapmak, östaki tüplerini açtığı için kulak zarının dışarı doğru bombeleşmesini sağlayarak kulaklarınızı açmanıza yardımcı olur ve kulaklarınızdaki suyu atar.

Öncelikle ağzınızı kapatın ve parmaklarınızla burnunuzu sıkın, sonra derin bir nefes alın.

Hava basıncını düzenlemek için hafifçe havayı burnunuzdan dışarı doğru verin. Hareket doğru yapılırsa, östaki tüplerinin tekrar açık olduğuna dair hafif bir patlama sesi duyarsınız.

Burun kulak zarına zarar verebileceği için burnunuzu çok zorlamayın.

Saç kurutma makinası ile kulağınızdaki suyu buharlaştırın.

Saç kurutma makinesi, kulağınızdaki suyun daha çabuk buharlaşmasını sağlayabilir. Sıcak, kuru hava suyu buhar haline getirir ve bu da suyun kulağın dışına çıkmasına yardımcı olur.

Kulağınızı vücudunuzun dışına doğru çekin. Saç kurutma makinesini kulağınızdan 15-20 cm uzakta tutun. Kurutucunun sıcaklığını artırın ve hava basıncını düşürün. Kurutucuyu açın ve doğrudan kulak kanalına doğru tutun. İşleme 30 saniye boyunca devam edin. Gerekirse bu işlemi tekrarlayın. Kurutucuyu kulağınıza bir kaç dakikadan fazla tutmayın.

Oksijenli su yöntemi

Hidrojen peroksit yaygın bilinen adıyla ‘oksijenli su’ kulaktaki sudan kurtulmanın diğer bir etkili yoludur. Hidrojen peroksit, sıkışan sıvıyı kolayca çıkarabilir.

Damlalık kullanarak, etkilenen kulağa dört ila beş damla hidrojen peroksit koyun. Bir ya da iki dakika bekleyin.

Sıvının kolayca boşaltılmasını sağlamak için başınızı aşağı doğru eğin.

Günde 3-5 damla gliserin…

Daha önceden kulak yolunuz biraz tıkalıysa kulağınıza su kaçması bu durumu daha da şiddetlendirir çünkü dış kulak yolunuzda mevcut olan kulak kiri suyla karışıp jel kıvamında bir form alır.

Gliserin bu jel kıvamındaki tıkacın sıvılaşarak dış kulak yolunun dış kısmına doğru ilerlemesini sağlar. Günde üç kez 3-5 damla gliserinin 5-7 gün kullanımı tıkanıklığın giderilmesinde etkili olur.

Sıvının dış kulakta mı yoksa orta kulakta mı toplandığını bulmanız gerekir. Orta kulaktaki sıvı birikimi bir doktor tarafından tedavi edilmelidir.

Zikredilen yöntemler hasara yol açmamış hafif su kaçmalarında uygulanacak yöntemlerdir. Dış kulak iltihabının bahsedilen belirtilerinden herhangi birini gördüğünüz vakit doktora başvurmanız önerilir.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim