Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı olarak hizmet veren Robotik Onkoloji Merkezi'nde Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazı hizmete girdi.


RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Robotik Onkoloji Merkezi'nde, kanserin erken dönemde tanı ve tedavisine yol gösterecek teknoloji harikası Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazı ile hastalara hizmet verecek.

cdhz2.jpg

Kanserin tanısı, kanserin evrelendirilmesi, nükslerin erken dönemde saptanması, en uygun tedavi yönteminin seçilmesi ve tedavideki başarının değerlendirilmesinde önemli rolü olacak PET/BT cihazının bulunduğu ünitenin açılışı ve cihazın tanıtımı yapıldı.

Robotik Onkoloji Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Türüt ile hastane çalışanları katıldı.

Nükleer Tıp Uzmanı Baran Yusufoğlu, burada yaptığı açıklamada, Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazının temelde onkolojik görüntülemede kanser hastalarında kullanıldığını söyleyerek, "Rize için bu cihazın önemi çok büyük. Buradaki kanser hastalarımız en yakın yer olan Trabzon iline gidiyorlardı ve iki ay veya üç ay sonraya gün alabiliyorlardı. Şu an biz hastalarımızın bize başvurdukları günden itibaren en geç beş gün içerisinde bunu çekiyoruz ve raporlarını en kısa sürede veriyoruz. Bu tabi kanser hastası için çok önemli. Çünkü bir gün bile hasta için çok önemli olabiliyor. Hastanın hayatını değiştirebiliyor. Yaşam süresini uzatabiliyor. Cihaz şu an Karadeniz Bölgesinde en son teknoloji ve en iyi cihaz. 16 kesitli  bilgisayarlı tomografiye sahip ve PET'de de ultra HD denilen yüksek görüntü kalitesine sahip. Bu açıdan Karadeniz Bölgesindeki en iyi cihaz olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

onkoloji4.jpg

Cihazın temelde onkolojik görüntüleme amaçlı ileri evreli kanser hastalarında kullanıldığını söyleyen Yusufoğlu, "Patoloji sonucu kötü olan ve evreleme yaptığımızda ileri evreli olan hastalarda daha faydalı oluyor. Tüm vücut tabi bilgisayarlı tomografi sonucu aldığımızdan tarama amaçlı da kullanılıyor. Alınan radyasyon miktarı normaldeki bilgisayarlı tomografiden daha yüksek. O yüzden seçilmiş hastalara yapıyoruz. Ama tedavide etkinliği çok fazla olan bir cihaz." ifadelerini kullandı.

Cihazın 3 haftadan bu yana hizmet verdiğini ve bugüne kadar yaklaşık 100 hastada onkolojik görüntüleme amacıyla kullanıldığını söyleyen Yusufoğlu, "Rize'de bu cihaz önemli bir ihtiyaçtı. Haftada yaklaşık 35 hasta aldık. Hastalarımızın başvuru yaptıktan sonra en geç beş gün süre içerisinde randevu veriyoruz. Hastalarımız çekime girmeden önce enjeksiyon tedavisi uyguluyoruz. Burada 45 ya da 50 dakika istirahat ettikten sonra  Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT)  odasına geliyorlar. Burada da yaklaşık 15 dakikalık bir çekimi yapıldıktan sonra hastamızı direk evine gönderiyoruz" dedi.

chz1.jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ise, üniversite ve hastaneye bağlı olarak yeni hizmet vermeye başlayan Robotik Onkoloji Merkezinin son aylarda yaptığı başarılı işlerden birisinin de bu cihazın Rize'ye kazandırılması olduğunu söyleyerek, "İlimizin coğrafi konumu bakımından Türkiye'nin kenarında olması ve ulaşım problemlerini düşündüğümüzde bu merkezin Rize için ne kadar önemli olduğu bu cihazlara duyulan ihtiyaçlar ile ortaya çıkıyor. Burada çalışan tüm ekip arkadaşlarımıza ve bu cihazı buraya kazandırılmasında çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

onkoloji3.jpg

Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül de, “Hastalarımızın il dışına gitmesine sebep olan bazı görüntüleme, teşhis ve tedavi olanaklarını Birlik olarak Rize'ye kazandırmaya çalıştık. Bu anlamda onkoloji alanında yatırımlarımız oldu. Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazımız bu anlamdaki yatırımlarımızdan biri oldu. Bundan sonra da mümkün olduğunca il dışına hasta göndermemek gibi bir hedefimiz var. Bu da bizim için önemli bir katkıdır. Tabi ki hem teknolojiyi yakalamak hem de daha üst merkezlerde olan yığılmaları azaltmak için bizim gibi illerde hasta potansiyelleri de göz önüne alınarak bu yatırımlarının yapılması gerekiyor." dedi.

Editör: TE Bilisim