Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op. Dr. Süleyman Taş; Rize'yi mikro cerrahi merkezi yapmaya hazırlandıklarını belirtti. Parmak, el ve ayak gibi uzuv kopması ile başvuran kişileri, başarılı operasyonlarla kaybettikleri organlarına kavuşturduklarını belirtti.

cerrah2.jpg

Dr. Taş, yaptığı açıklamada, Rize'de çay budaması yaparken parmağı kopan 42 yaşındaki Bahattin Bilanik isimli vatandaşın parmağını mikro cerrahi operasyonu ile 2 saat içinde tekrar kanlanmasını sağlayarak eski haline getirdiklerini söyledi.

Bilanik'in dört gün önce parmak kopması şikâyeti ile hastaneye başvurduğunu söyleyen Dr. Taş, şöyle devam etti: "Hastamız, olaydan iki saat sonra hasta acile başvurmuştu. Kopan materyal uygun şartlarda saklanmıştı. Hastamızı acilen ameliyata aldık ve iki saat içerisinde reperfüzyon dediğimiz parmağın yeniden kanlanmasını sağladık. Toplamda parmak 4 saat kansız kalmış oldu. Bu tür vakalarda süre çok önemlidir.  Bu süre 12 saati geçtikten sonra, vücudun o dokuyu kabul etmesi imkânsız hale geliyor. O yüzden en kısa sürede o parmağın yerine takılması gerekmektedir. Hastayı birkaç gün daha servisimizde gözlem altında tutacağız. Hastamızın yerine dikilen parmağının kan dolaşımı gayet iyi ve hastamızın herhangi bir sıkıntısı yok"

Türkiye'de mikro cerrahi merkezi ve bu konudaki uzman sayısının az olduğunu söyleyen Taş, Bu ameliyatın Rize'de ilk defa yapıldığını belirterek Rize’yi mikro cerrahi merkezi olmaya hazırladıklarını vurguladı.

Bu tür yaralanmalarda hastalarıın dikkat etmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Dr. Taş, şöyle devam etti: “Parmak, el ve ayak kopmalarında, kopan parça bir poşetin içine konularak, bu poşet buzlu suya konulmalı, böylece parçanın buzla direk temas etmemesi sağlanmalıdır. Bu sayede mikro cerrahi ile yerine dikilen organın tutma ihtimali arttırılmaktadır. Çünkü soğuk ortamda hücrelerin yaktığı enerji ve hücre ölümü azalmaktadır. En kısa sürede hastaneye başvurmaları ve kopan parçayı o telaşla unutmayıp beraberinde getirmelerini hastalarımızın kopan organlarına kavuşmaları için oldukça önemlidir"

Karadeniz bölgesinde özellikle de Rize'de çay tarımı yapan kişilerin çok olduğunu söyleyen Taş, şöyle devam etti: “Bu yaralanmalar çoğu zaman çay toplama ve çay budama işlemi yaparken meydana gelmektedir.  Bu esnada kişilerin acele ile çay toplaması esnasında dikkatlerinin dağılarak kendilerini yaralayabilmektedirler. Bu yaralanmalar mikro cerrahi gibi çok ciddi ameliyatlara ve hatta geri dönüşü olmayacak kayıplara bile sebep olabilmektedir. O yüzden vatandaşlarımız işlerini aceleyle değil, dikkatli ve güvenli bir şekilde yapmalarını önermekteyiz."

Çay budaması yaparken parmağı kopan 42 yaşındaki Bahattin Bilanik ise, “Çay motoru ile budama yaparken aniden bir boşluğa düştüm. Çay motoru da başparmağımın yanındaki parmağıma isabet etti ve parmağım koptu. Sonra ambulans ile hastaneye geldim. Parmağıma kavuşma umudum yoktu. Çok ümitsizdim. Ama şu an parmağımı hissedebiliyorum. Eskiden olsa bu ameliyat için Trabzon ya da başka büyük şehirlere gitmemiz gerekirdi. Beni ameliyat eden doktoruma teşekkür ediyorum. Allah devletimizden razı olsun" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim