Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, genellikle özel hastanelerde yüksek bedellerle yapılan, hem yakın hem uzak görmeyi ve aynı zamanda astigmat bozukluğunu düzeltmeyi sağlayan mercek yerleştirme ameliyatının devlet ve üniversite hastaneleri arasında Türkiye'de ilk defa Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ücretsiz olarak başarılı bir operasyon ile gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dolmuş Parasına Hem Yakını Hem Uzağı Görebiliyor...

dolmus-parasina-hem-yakini-hem-uzagi-gorebiliyor-5.jpg

Türkyılmaz, yaptığı açıklamada, "Hastamız bize başka bir rahatsızlık nedeniyle geldi ve muayene esnasında bu durumundan bahsetti. Hastamızın yaşadıklarından etkilendik ve yardımcı olmak istedik. Neticede kendi tabiriyle sadece hastanemize gelip giderken ödediği dolmuş parasını ödeyerek ameliyatını oldu. Sonuçtan hem biz, hem hastamız çok memnun olduk." dedi.

dolmus-parasina-hem-yakini-hem-uzagi-gorebiliyor-4.jpg

Günümüzde hasta beklentilerinin artması ile eş zamanlı olarak ameliyatın yapılışından ziyade sonucun ön plana çıktığını söyleyen Türkyılmaz, şöyle devam etti: Bu nedenle  göz içine yerleştirilen merceğe ait özelliklerin önem arz ettiğini,  rutinde yerleştirilen göz içi merceğinin sadece hastanın uzak görmesini düzelttiğini fakat son yıllarda hem uzağı hem yakını gösteren aynı zamanda astigmatı düzelten merceklerin uygun hastaların gözüne konulabildiğini, yalnız bu ameliyatın özellikli, deneyim gerektiren pahalı cerrahiler olması nedeniyle daha çok merkezi yerlerde yapılabiliyor. Hastane yönetimimizin, Rize Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğünün katkılarıyla hem yakın hem uzak görmeyi ve aynı zamanda astigmat bozukluğunu düzeltmeyi sağlayan mercek yerleştirme ameliyatının Türkiye'de sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde ücretsiz olarak yapılabiliyor ve bu konuda bir ilk olduk.

Bu merceklerin hem özellikli hem de pahalı mercekler olduğunu ve bu yüzden devletin ödeme kapsamında olmadığını söyleyen Türkyılmaz, "Bu mercekleri hastalar bir şekilde kendileri tedarik ediyorlar ve bu ameliyatların genellikle özel hastanelerde yapılıyor. Yani devlet ve üniversite hastanelerinde bu ameliyatlar sık yapılmıyor. Bildiğim kadarıyla da Karadeniz Bölgesinde üniversite ve devlet hastanesinde yapan yok. İlk biz olduk. Özel hastanelerin bir kısmında yapılıyor ama onlar da çok yüksek ücretler karşılığında yapıyor" diye konuştu.

kemal-turkyilmaz.jpg

15 bin lira istediler, 3 lira ödeyerek ameliyat oldu

Rize'de yaşayan Fatma Demirel isimli vatandaş ise yaptığı açıklamada “Gözüm hiç görmüyordu. Uzağı da yakını da göremiyordum. Çok zorlanıyordum. Telefonumu kullanamıyordum. Alışverişe yalnız gidemiyordum. Günlük işlerimde çok zorlanıyordum. Bende bunun üzerine tedavi olmak için İstanbul' da bilinen özel hastanelere gittim. Benden çok yüksek miktar istediler. Hadi söyleyeyim 15 bin lira istediler. Bizimde gücümüz kuvvetimiz buna yetmedi. Çaresiz Rize'ye geri döndük. Sonra Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğine geldim. Çok umutsuzdum. Hocamızla görüştük. Yaşadığım olayları anlattım. Oda etkilendi ve beni sol gözümden ameliyat etti. Gözümün ışığı geldi. Şimdi de diğer gözümü yapacak. İstanbul'da olamadığım ameliyatı kendi memleketimde  sadece 3 lira dolmuş parası ödeyerek oldum ve sağlığıma kavuştum. Beni ameliyat eden hocama, bu hastaneyi yapanlara ve bu hizmeti almamızı sağlayan Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Allah ondan da hocamızdan da razı olsun"

Editör: TE Bilisim