Hastalığın oluşmasında tek bir nedeni olmayan, içerisinde birçok farklı nedeni de barındıran ishal son derece dikkate alınması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle hastalığı basite indirgemek ve görmezden gelip önemsememek çok yanlış bir durumdur. Bunun için hastaların dikkat edilmesi gereken durumlarla ilgili önlem alıp bu konu hakkında detaylı bir bilgi edinmeleri gerekmektedir. 

İshalle ilgili öğrenilmesi gereken ve hastaların hayatını kolaylaştıracak tüm bilgiler şimdi haberimizde…

İSHALİN NEDENLERİ?

İshalin nedenleri arasında, vücuttaki bağırsak hareketlerinin bozulması yer almaktadır. Bozulan bağırsak hareketiyle birlikte vücudun attığı dışkının normalden çok daha cıvık olması neticesinde kişide sürekli tuvalete gitme isteği uyandırmaktadır.

Bununla birlikte ishalin diğer nedenleri arasında; ‘’yoksulluk, kalabalık ve sağlıksız evlerde yaşama, kanalizasyon sorunu, temiz su elde etmekteki güçlükler, gıda yetersizliği ve sağlıksız gıdalar’’ olarak görülmektedir.

Ancak şu da bilinmesi gerekir ki, her bünye hastalığa farklı bir tepki gösterebilir. Örneğin; bünyesi sağlam olan kişilerde hastalığı derecesi hafif seyrederken, bünyesi zayıf ve 7 yaş altındaki çocuklarda ise hastalığın derecesi şiddetli olabilmektedir.

Geceleri 1 kase kişniş tohumlu yoğurt yemenin faydaları Geceleri 1 kase kişniş tohumlu yoğurt yemenin faydaları

İSHALİN BELİRTİLERİ?

İshalin belirtilerini liste halinde sıralayacak olursak şunları söyleyebilmek mümkündür:

->Sulu veya Cıvık Dışkılama
->Acil Dışkılama İhtiyacı ve Bunu Tutamama
->Sürekli tuvalete gitme isteği,
->Susuzluk
->Bulantı ve Kusma
->Ateş Yükselmesi
->Halsizlik
->Karın Bölgesindeki Gaz ve Ağrı

İSHAL NASIL GEÇER?

->Hastalığın tedavi edilmesindeki en önemli etken, vücuttaki su miktarının artırılmasıdır. Bu nedenle hastalar ishali ortadan kaldırmak için bol sıvı tüketimi yapmalıdır. Bu ishalin daha kolay bir şekilde tedavi edilmesini sağlayacaktır.

->İshal olan kişilerin evde hazırlayacağı karışım da ishalin tedavi edilmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bu karışımın nasıl hazırlandığına geçecek olursak; hazırlanacak olan karışım tuz ve şeker ikilisinden oluşmaktadır. 1 litre ılık su içine 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılır. Bu karışımın her dışkılama sonrası yarım su bardağı alınması tedavi için çok etkili bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır.

->Elbette ishalin tedavisinde yediğimiz gıdaların da yeri son derece ayrıdır. İshalin tedavisi için kişiler posalı ve lifli yiyecekleri tüketmelidirler. Bununla birlikte ishalin tedavisi için tüketilmesi gereken diğer yiyecekler; havuç, pirinç lapası, elma, pirinç suyu, yoğurt, ayran, kahve, muz, zencefil çayı, patates çorbası, bal, elma sirkesi, böğürtlen, keçiboynuzu ve sade gazoz olmaktadır. 

Bununla birlikte; özellikle bağırsak sağlığı için yoğurt tüketmesi gerekmektedir. Yoğurt şu açıdan faydalıdır; yoğurdun içinde bulunan bakteriler bağırsak içinde yaşayan diğer zararlı bakterilerin yaşamalarına engel olurlar. Son olarak maden suyu, gazoz, Türk kahvesiyle limon karışımı gibi ishale iyi gelen yöntemler de bulunmaktadır.

->Dikkat edilmesi ve beslenilmesi gereken gıdaların yanı sıra bu gıdaların düzenli olarak, sık ve küçük aralıklarla tüketilmesi gözden kaçırılmaması ve muhakkak uygulanması gereken noktalar arasındadır. 

AMAN DİKAT!

İshal bazı durumlarda küçük çocuklar için tehlikeli durum oluşmasına neden olabilmektedir. Çocuklar çok fazla sıvı kaybettiğinde, damardan sıvı verilebilmektedir. Küçük çocuklar üzerinde özellikle dikkat alınması gerektiğinden mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise, ishal olan kişiler; peynir, yağlı yiyecekler, lahana, diyet bisküviler, kepekli ekmek, çiğ sebzeler, çikolata ve kızartma tüketmemesi ve bu gıdalardan uzak durması gerekmektedir.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim