Sağlık Bakanı Yardımcısı Halil Eldemir, yıllardır sağlık çalışanlarını mağdur eden döner sermaye sisteminin değişeceğini ve yeni döner sermaye yönetmeliğinin bir ay içerisinde açıklanacağını belirterek, "Herkesi memnun edecek adaletli bir döner sermaye taslağı hazırladık. Çalışmalarımız sürüyor bir ay içerisinde neticelendireceğiz" diye konuştu.

Sağlık Sen Rize Şube Başkanı İsmail Yılmaz da Sağlık Bakanı Yardımcısı Halil Eldemir’in Ankara Kızılcahamam'da gerçekleştirilen Sağlık-Sen Türkiye Buluşması’ndaki sözlerini değerlendirerek, yapılacak değişikliğin yeterli olup olmayacağını sordu.

Yılmaz, döner sermaye yönetmeliğinde radikal değişiklik yapılması gerektiğini savunarak, “İldeki aynı işi yapan branşlar arasındaki adaletsizlikler giderilerek, sabit kadar döner sermaye alınabilmesini sağlayabilecek bir sistem sağlık çalışanlarını memnun ederdi diye düşünüyorum.” dedi.

İyileştirmenin yıllarca bir branş üzerinden yürütüldüğünü ve sağlık işi ekip işi olmasına rağmen bir kişiye on ekmek, on kişiye bir ekmek verilerek adaletsizliğin önüne geçilemediğini kaydeden Rize Şube Başkaı Yılmaz, “Hemşire, ebe, sağlık memuru, tıbbi sekreter, laborant, radyoloji. Elliye yakın branş sayabileceğimiz sağlık çalışanları paydasında mutlaka milimize edilecek eşitliklerle mutlaka adalet sağlanmalıdır. Döner sermaye maliyeye bir külfet getirmediği için, kendi içerisinde çözülebilir, ülke ekonomisi de bu durumdan etkilenmez. Kıdemli hemşire ile yeni göreve başlayan hemşireler arasında sabit bahane edilerek dengeleme yapılıyor olması kabul edilemez, bu uygulama hemşireler arasındaki çalışma barışını bozmaktadır, örneğin yeni göreve başlayan hemşire döner sermaye alırken, kıdemli hemşire döner sermaye alamamaktadır. İcap nöbetleri idarenin lehine olmasına rağmen hekim dişi personelin icap nöbetlerinin ödenmesi noktasında kesin bir karar verilmemiş olması da ayrıca bir sorun olarak durmaktadır.. Hazine payının % 1 e çekilmesi sonrasında, dağıtılan net döner sermayenin, hekime % 85 üzeri, hekim dişi personel e %10 üzerine yansıyor olması, sistemin içerisinde bir başka haksızlığı meydana getirmektedir. Hemşirenin reçete yazabilmesi konuşulduğu, reformist bir zamanda branşlar arası ayrımcılığın yapıldığının konuşuluyor olması motivasyonu bozmaktadır. Sağlık basamakları arasında aynı branşlarda bile ek ödeme farklılıklarının olması kabul edilemez.” dedi.

2023 Yılı Yaş Çay Destek Bedelleri Üreticilerin Hesaplarına Yatırıldı 2023 Yılı Yaş Çay Destek Bedelleri Üreticilerin Hesaplarına Yatırıldı

Yılmaz, taşrada yaşanan sıkıntıların Başkent’ten çözülemeyeceğini belirterek sorunların yerinden çözülebileceğini ve bunun da iktidara artı puan kazandıracağını kaydederek, “Taşranın sıkıntılarını Ankara’dan değil taşranın görüş ve önerileri doğrultusunda çözülmesi gerekir. Döner sermayenin beklentilere cevap verecek şekilde çözülmesi mevcut iktidara puan kazandıracağı yanında sağlık çalışanlarınca memnuniyeti ve bakana müteşekkilliği de beraberinde getirecektir.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim