Rize Doğal Kaynakları ve Yaban Hayatı Koruma Derneği’nin(Ridok) Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Rize Ticaret Borsası(RTB) ile ortaklaşa yürüttüğü “Çay Üretiminde Organik Tarıma Geçiş Eğitimi” projesi açılış toplantısı bugün RTB Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkan Yardımcısı Sultan Yılmaz, RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş, Rize kurum kuruluş temsilcileri, ziraat mühendisleri ve çay üreticileri katıldı.
Eğitimle Organik Tarıma Katma Değer Kazandırılacak
Toplantıda Ridok Başkanı Sedat Yaşar Kandemir katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında 3 günlük teorik 1 günlük arazi uygulaması olmak üzere eğitimin tamamlanacağını ifade eden Kandemir, “Ridok olarak doğal hayatın sürdürülebilmesi amacıyla çalışmalar yapıyoruz. İlimiz için çayda organik tarım uygulaması hayati önem taşıyor. Bu konuda halkın bilinçlendirilmesi amacıyla böyle bir çalışma yaptık. Bu eğitim umarım çayda organik tarım uygulamasına katma değer kazandırır” dedi.
Organik Tarımla Hayatımızı Normalleştirebiliriz
Rize’de çay tarımının organiğe geçmesinde büyük çaba olduğunu vurgulayan Rize Valisi Bektaş, “Organik tarım benimde ilgi alanıma giriyor. Günümüzde yediklerimiz problemli, yeme alışkanlıklarımız problemli, yaşam alışkanlıklarımız problemli tüm bunların sonucunda da her gün yeni hastaneler açılıyor. Niye bu kadar hastane açıyoruz. Bu sorunları düzeltmediğimiz sürece hastalıklar son bulmayacaktır. Hayatımızı normalleştirebilmek için öncelikle gıdalarımızın sağlıklı olması gerekiyor. Bunu da ancak ve ancak organik tarımla sağlayabiliriz. Bu çerçevede Ridok’a böyle bir eğitim düzenledikleri için teşekkür ediyorum. Umarım organik tarıma en kısa zamanda geçer, hayatımızdan bu kimyasalları uzaklaştırmayı başarabiliriz” dedi.
Çayda Makinalı Tarıma Geçmeliyiz
Toplantıda organik tarımla ilgili sunum yapan RTB Meclis Başkanı Okumuş, “Dünyada çay üreten ülkeler arasında 250 bin tonla 5 sırdayız. Japonya’da, Güney Kore’de, Çin’de özellikle makineli tarıma geçildi. Diğer üretici ülkelerde ise hem elle hem makineli tarım uygulamaları var. Ülkemizde sürdürülebilir çay tarımı yapabilmek için çay bahçelerinde makinalı tarıma geçmeliyiz. Çünkü ne yazık ki genç üreticimiz yok. Çay bahçeleri orta yaşlı insanların elinde onlarda çayı işleyemedikleri için ya yarıcıya ya da Gürcü işçilere vermektedirler. Makineli tarımda her zaman bölgemizin engebeli arazisi önümüze engel olarak koyuluyor fakat inanın çay üreten diğer ülkelerde de bizim gibi araziler var. Onlar yapabildiyse bizde yapabiliriz” dedi.
Toplantıda ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis ve Meyve Yetiştirme ve Islahı Bahçe Bitkileri Hocası Yrd. Doç. Dr. Keziban Yazıcı çayda organik tarım uygulamasıyla ilgili bilgilendirme sunumu yaptı.
Eğitim Programı: Eğitim faaliyetleri Rize Ticaret Borsası Eğitim Salonunda düzenlenecektir.
1. Tur: 12-13-14 Temmuz (Teorik) 09:00/15:45, 15 Temmuz (Uygulama) 10:00
2. Tur: 19-20-21 Temmuz (Teorik) 09:00/15:45, 22 Temmuz (Uygulama) 10:00
3. Tur: 26-27-28 Temmuz (Teorik) 09:00/15:45, 29 Temmuz (Uygulama) 10:00

İki grup arasında silahlı ve bıçaklı kavga: 3 yaralı İki grup arasında silahlı ve bıçaklı kavga: 3 yaralı
Editör: TE Bilisim