Türkiye’de ilk olarak 1985 yılında Ege Bölgesinde üzüm üretimiyle başlayan Organik Tarım son yıllarda Çaykur’un gündemini yakından meşgul etmekte ve bu anlamda geçtiğimiz yıllarda başlanan proje Tarım Bakanlığınca Ankara’da ele alındı.

Ankara’da T.C. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başkanlığında;  Rize Milletvekilleri Hasan Karal,  Hikmet Ayar ve Osman Aşkın Bak,  Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin, Ziraat Odaları temsilcileri, Kooperatif temsilcileri, Akademisyenler ve bakanlık bürokratlarıyla Organik Çay toplantısı yapıldı.

İki grup arasında silahlı ve bıçaklı kavga: 3 yaralı İki grup arasında silahlı ve bıçaklı kavga: 3 yaralı

Organik Tarım,  diğer adıyla; Ekolojik Tarım,  Kavramı üzerinde herkes tarafından kabul görmüş net bir tanım olmamakla birlikte, yaygın olarak kullanılan tanımı; kendine özgü prensip ve yöntemleri olan, doğaya ve insan sağlığına zarar vermeden, üretimde kimyasal ilaç, sentetik gübre, hormon uygulamaları vb. verim arttırıcı yöntemler kullanılmadan, her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir diyebiliriz.

1970’li yıllarda ilk kez Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde başlamış ve daha sonra diğer ülkelere yayılmış Organik Tarım faaliyetleri, Türkiye’de ise ilk olarak 1985 yılında Ege Bölgesinde üzüm üretimiyle başlamıştır.

Organik çay üretimi ise, ilk olarak 1986 yılında Sri Lanka’da gerçekleşmiştir. Günümüz organik çay üretici ülkeler arasında başta Sri Lanka olmak üzere Çin, Japonya, Şili, Tanzanya, Kenya, Malawi ve Arjantin yer almaktadır.

Organik Çay Üretimi: Türkiye’de Rize ve Trabzon illerinde yapılan organik çay üretiminde, öncelikle çay tarımı için ayrılan arazilerin yerleşim alanlarının dışında, ana yollardan uzak, kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir mesafede tamamen izole edilmiş alanlarda olması ve çevrelerinin herhangi bir vasıtanın girmeyeceği şekilde ağaçlarla kaplı olması gerekmektedir.

Tüm bunlara ek olarak uygun arazide organik çay üretimine başlamadan önce, toprağın ve bitkinin istenilen hale gelmesi için 3 Yıllık Bir Süre Gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim