Tarih 14 Aralık 2012

Çayeli Bakır İşletmeleri Halkla ilişkiler sorumlusu Ercan Balcı yaptığı basın toplantısında, “2017-2018 yılında Çayeli Bakır işletmelerinin cevher bulmaması halinde kapanacağını’ ifade etmişti.

Tarih 10 Ocak 2016

Çayeli Bakır işletmeleri genel müdürü Anderson 10 Ocak 2016 tarihinde yaptığı açıklama da  4 yıllık rezervlerinin kaldığını' ifade etmişti.

Tarih 26 Aralık 2016 (Çayeli Bakır işletmelerinin kendi sitesinden alıntıdır)

ÇBİ Genel Müdürü Iain Anderson, yaptığı yazılı açıklamada, yeni maden rezervleri bulmak için maden arama çalışmaları yürüttüklerini belirtti.

Çayeli Bakır İşletmeleri'nin (ÇBİ) maden arama çalışmalarına ara vermeden devam ettiği bildirildi.

ÇBİ Genel Müdürü Iain Anderson, yaptığı yazılı açıklamada, yeni maden rezervleri bulmak için maden arama çalışmaları yürüttüklerini belirtti.

Anderson, 2019 yılında maden ömrünün tamamlanmasını ve madenin kapanmasını öngördüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gerek çalışanlarımız gerekse firmamız için yeni imkanlar bularak faaliyetlerimizi devam ettirmek istiyoruz. Bu kapsamda yürüttüğümüz maden arama çalışmalarımızı daha da hızlandırdık. Faaliyetlerimizi yaklaşık 33 köyü kapsayan ruhsat alanımızda yürütüyoruz. Şimdiye kadar bu çalışmamızı anlatmak için ziyaret ettiğimiz bütün komşularımız bizlerden desteklerini esirgemedi. Bu vesileyle kendilerine tek tek şükranlarımı sunuyorum."

Tarih 10 Ocak 2017

Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü İan Arderson, dünyada maden sektörünün zor günler yaşadığını ifade ederek "Dünya piyasalarında bakır fiyatı taban yapmıştı. Küçük bir yükselme var. Bunun armasını bekliyoruz. Biz harcamalarımızı TL üzerinden yaparak ürettiğimiz bakırı dolar üzerinden sattığımız için doların yükselişi ile kar elde ettiğimiz düşünülebilir. Ama aslında öyle değil. Çünkü, doların artışına bağlı olarak vergi yükümüz de arttı. Neredeyse ucu ucuna zarar etmeden yılı kapattık. Çayeli Bakır İşletmeleri'nin kar elde etmediği ilk yıl oldu. 2017 yılının daha iyi olmasını bekliyoruz. 2017 yılında 1.2 milyon ton ham cevher üretmeyi hedefliyoruz. Çayeli Bakır İşletmeleri rezervlerinin sonuna geliyor ve kapanma aşamasına yaklaşıyor. Madencilikte üretim süreçleri bizim açımızdan daha da zorlaşmaya başlıyor. Dolayısıyla yapacağımız yatırımlar artacak ve ancak gelirler düşecek. Yeraltı madenciliğinde cevherin sonuna yaklaştıkça bu çok normal. Gelirleriniz azalır, maliyetleriniz yükselir" dedi.

2021 yılında faaliyetler duruyor

Anderson, yaptığı açıklamada cevher rezervinin bitmek üzere olduğunu, planlamalarına göre 2021 yılına kadar maden faaliyetlerini tamamlayacaklarını ifade ederek "Metal ve bakır fiyatları biraz yükselirse maden ömrü uzayabilir. Maden ömrü ile metal fiyatları arasında ilişki var. Metal fiyatları düştükçe bizim işleyebileceğimiz karlılık oranı ve mevcut olan rezervin miktarı azalıyor. Fiyatlar artıkça düşük tenorlu cevherleri de işleyebiliyoruz. Maden ruhsat sahamız içerisinde yoğun bir cevher araması yapıldı. Bu kadar arama diğer maden sahalarında yapıldığını düşünmüyoruz. Neredeyse her taşın altına baktık. Ancak yeni rezerv bulamadık. Dolayısıyla mevcut metal fiyatları ve rezerv göz önüne alındığında 2012 yılında madeni kapatacağız" diye konuştu.

Tarihler değişiyor ama açıklamalardaki metinler hemen hemen aynı. Yıllar geçtikçe açıklamalardaki tarih birkaç yıl öteleştiriliyor. Küçük tarih aralıklarıyla açıklamalar yaparak bir yandan  biz gidersek siz aç kalırsınız diyerek çalışanına göz dağı veriyor. Bir yandan hemen her yıl kar etmediklerini söyleyerek çok vergi verdiklerini söylüyorlar. Diğer yandan biz zaten kar elde etmedik sosyal sorumluluk projeleri gibi küçük çaplı yaptıkları çalışmaların daha aza indireceklerini ifade ediyorlar. Kısacası bizden bir şey istemeyin diyorlar. Eğer isterseniz bakın bu tarihte gideriz diyorlar. Yani açıklamaların geneline bakıldığında gerçeklik payından uzak blöf yaptıkları apaçık görülüyor. Ağlamayana meme verilmez diye bir söz vardır. Bu politikayı yıllardır izliyorlar. Tarihler değişiyor ama açıklamalar değişmiyor.

Editör: TE Bilisim