Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Çay Kanunu İçeriğiyle ilgili ilk defa açıklamalarda bulunurken, 14-15 maddelik Çay kanununun bakanlar kuruluna gönderildiğini, referandum sonrasında hayata geçireceklerini söyledi.

İşte Bakan Çelik'in 14-15 maddelik Çay Kanunu ile ilgili açıkladığı birkaç madde...

-- Kalitenin sağlanması ve fiyat istikrarı için kuru çayın borsa dışında alım satımını yasaklanacak.

-- Yaş çayda referans fiyat  belirlenecek. Bu fiyat altına çay alımı engellenecek. Bunu fabrikalarla ve üreticilerle konuştuk. Mesela biz fiyat açıklıyoruz 200 lira çay geliyor vatandaş 130 liraya sattım diyor bu olmayacak. Bütün kesimlerle uzlaştığımız bir konudur bu. Biraz serbest piyasaya aykırı görünüyor ama üreticinin lehine olan bir şeydir bu dedi.

-- Organik Çay üretimi Yaygınlanacak

-- Çay paketleme ile ilgili belli bölgeler belirlenecek. Paketleme fabrikaları yeniden değerlendirilecek. Çay kaçakçılığına yaptırımlar uygulanacak

-- Çayda kalite ve standarda göre sınıflandırmalar getirilecek.

Öte yandan Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, kendisinin bile Kanunun tamamını bilmediğini, Çay Kanununun gizli kapılar arkasında hazırlanarak bakanlığa sunulmasının kendilerini tedirgin ettiğini, Hazırlanan kanunun Rize'de anlatılmaması ve maddelerin tamamının söylenmemesinin üreticiyi mağdur edebileceğini, tepkilere neden olacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim