Rizeli Ali Rıza Yılmaz, Doğu Karadeniz'de yük taşımada kullanılan teleferik ile yüksek binalardaki asansörlerden esinlenerek yaptırdığı ve "telesansör" adını verdiği 120 metrelik raylı sistemi hem yükünü taşımada hem de ulaşımda kullanıyor.

Kalkandere ilçesine bağlı Hüseyin Hoca köyündeki yamaçtaki arazisine yaklaşık 15 yıl önce ev inşa ettirmeyi düşünen 83 yaşındaki Yılmaz, ana yoldan arazisine yol yapmak için akraba ve komşularından izin istedi.

Yılmaz, olumsuz yanıt alması üzerine evi ile ana yol arasındaki yaklaşık 120 metrelik dik güzergaha 15 bin lira harcayarak raylı sistem kurdu.

Sistem üzerindeki üstü açık yük vagonu ile evinin inşası için malzeme taşıyan Yılmaz, "telesansör" adını verdiği ve elektrik ile çalışan sistemi, üzerinde taşıdığı uzaktan kumandanın yardımıyla hareket ettiriyor.

Süreç içinde evinin güzergahına yol yapılan Yılmaz, buna rağmen iptal etmediği sistemi hem yük taşımada hem de ana yola ulaşımda kullanmayı sürdürüyor.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Önceden başka bir kişinin elle hareket ettirmesiyle eve inip çıkabiliyorduk. Bunun çözümünü de uzaktan kumandayla bulduk. Elime uzaktan kumandamı alıyorum. Eşimle vagona biniyorum. Gidiyorum camiye, namazımı kılıyorum. Sonra biniyorum ve rahatlıkla evime dönüyorum." diye konuştu.

Rize'de Eğitim Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi Rize'de Eğitim Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

Editör: TE Bilisim