Avrupa Birliği’nin desteklemiş olduğu ‘’Demokrasi Kültürünün ve Hukukun Üstünlüğünün Güçlendirilmesi için Avrupa Diyaloğu’’ projesi kapsamında 7 kişilik çalışma gurubu ile Letonya’nın başkenti Riga’da Proje Koordinatörü Yasar YEGEN öncülüğünde 3 günlük bir çalışma gerçekleştirilmiştir.  Bu çalışmaya 5 alma ve 45 Leton Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi katılmıştır. AB Müzakere sürecinde hak temelli STK’lara ve yurttaş girişimlerine AB Müktesebatı, müzakere süreci konusunda bilgilenmelerini ve STK’ların kendi geliştirdikleri çalışma grupları, takvimi ve biçimi çerçevesince demokrasi ve hukuk üstünlüğü alanında politika önerileri geliştirebilecekleri canlı bir diyalog zeminin oluşturulmuştur. 

Söz konusu çalışmanın ana teması ‘’Demokrasi ve Savunuculuk’’ olmuştur. Bu faaliyet, AB uyum sürecinde tahmin edilen siyasi ölçütlere göre demokrasinin ve hukukun pekişmesini sağlayacaktır. Katılımcılara proje ortakları ile ilgili daha iyi bilgi verilmesini ve gelecekte büyüme ile birlikte meydana gelecek fırsatların ve zorlukların tartışılması yoluyla paylaşımı yapılmasını sağlamıştır. 

letonyaftolar (3)

AB’nin siyasi kriterlerine hem üye ülkeler hem de aday ülkeler tarafından mutlak surette uyulması gerekmektedir. Sürekli yenilenen içerikleriyle siyasi kriterler ve dolayısıyla siyasi reformlar en dinamik konu başlığını oluşturmaktadır. AB’ye 2004 yılında üye olan Letonya’nın proje ortağı ülke olarak bu proje çalışmasına katılması üyelik sürecinde karşılaştıkları zorlukları, fırsatları ve kazanımları Türkiye’deki ortaklarına aktarma imkânı bulmuştur. AB’nin üyelik sürecinde ve sonrasında siyası kriterler konusundaki yaklaşımları Türk ortaklara gore daha iyi bilen Leton ve Alman proje ortaklarının katılımı ile Avrupa Birliği’nin 2004’te kabul ettiği, 2008’de güncellediği ‘’İnsan Hakları Savunucuları Hakkında İlke Kuralları ile yerel düzeyde, AB Türkiye Delegasyonu, Türkiye’deki AB diplomatik misyonları ile birlikte 2011’de Türkiye’deki İnsan Hakları Savunucularının Korunması ve Desteklenmesine İlişkin AB Yerel Stratejisi ile ilişkilendirilecek ve bu stratejiler ile Riga, Berlin ve Karadeniz Bölgesi arasında sinerji yaratmıştır.

Söz konusu çalışmanın konu başlıkları:

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Rize'de seçim çalışmalarını sürdürdü DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Rize'de seçim çalışmalarını sürdürdü

·  AB konuları Letonya’nın ab ye girmesi, alınan dersler 

·  Letonya’nın ab konseyindeki başkanlığı, alınan dersler

·  Letonya bakanlar kuruluna gezi

·  Parlamentoda toplantı, ab komisyonu, parlamento sözcüsü

·  Kadınlara ayrımcılık yapılmaması, kadın eşitliği, kadınlar için kaynak merkezi (Marta)

Editör: TE Bilisim