Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, bomba yapımında kullanılan nitrat içerikli gübrelerinin satışının yasaklanması, çay tarımı açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bomba yapımında kullanılan nitrat ve benzeri kimyasalları içeren gübrelerin satışına yasak ve kısıtlama getirmişti.

Yasak Rize’de yıllardır süre gelen bir tehlikeyi de akıllara getirdi.

2023 Yılı Yaş Çay Destek Bedelleri Üreticilerin Hesaplarına Yatırıldı 2023 Yılı Yaş Çay Destek Bedelleri Üreticilerin Hesaplarına Yatırıldı

Rize’de çay tarımının yapıldığı ilk günlerden bu yana çay tarımında 26 Nitrat olarak bilinen kimyasal gübre kullanılıyor.

Geçmişte çay tarımında yılda ortalama 70 bin ton nitrat içerikli gübre kullanılırken, ilerleyen yıllarda 25-5-10 olarak bilinen kompoze gübrenin kullanılmaya başlaması ile nitrat içerikli gübrenin kullanımı azaldı. Uzmanların çay bitkisine, toprağın yapısına ve çevre sağlığına zarar verdiği gerekçeleri ile nitrat içerikli gübrelerin kullanılmamasını tavsiye etmelerine rağmen, nitrat içerikli gübre kompoze gübreye oranla daha ucuz olduğu için üreticiler tarafından tercih ediliyordu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, "Dünyanın en sağlıklı çayını üretiyoruz. Kimyasal gübre kullanımına sor vermemiz halinde neredeyse tüm çay tarım alanlarımız organik tarıma geçilebilecek durumda. Maalesef ucuz olduğu için nitrat içerikli gübre halen kullanılmaktadır. Yasal bir engel olmadığı için bu gübrenin çay tarımında kullanılmasını engelleyemiyorduk. Tarım Bakanlığımızın aldığı bu karar bizleri memnun etmiştir. Her ne kadar bölgemizde halen bol miktarda nitrat içerikli gübre bulunsa da yasak sürene kadar girmeyecek olması da bizim için sevindirici bir durumdur. Maalesef bu gübre taş ocaklarında patlatma yapmak için kullanılırken biz bunu topraklarımıza serdik” dedi.

Editör: TE Bilisim