Sütlüoğlu, ÇAYKUR'da düzenlediği basın toplantısında, 29 Nisan Çarşamaba itibarıyla Artvin'den Giresun'a kadar bütün bölgede yaş çay sezonunu başlatacaklarını, çay fabrikaları ve alımevlerini hizmete açarak ürün almaya başlayacaklarını belirtti. 
 
Hava şartları nedeniyle yaş çayın 2011 yılında olduğu gibi sahilden yüksek kesimlere kadar yanı anda geldiğini ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:

İLK SÜRGÜN KOTAMIZ 400 KG
 
"Yaş çay sahilde ve yüksek kesimlerde aynı anda geliyor. Bu nedenle bu sene de kotaları yüksek tutuyoruz. Mayıs ayında ilk sürgün kotamız 400 kilogramdır. Vatandaşın mağdur olmaması için, özel sektör tarafından müstahsilin mağdur olmaması için kotayı yüksek tutuyoruz. Kuru çay piyasasında sanayicinin mağdur olmaması için kotayı yüksek tutuyoruz. ÇAYKUR'un daha fazla çay alacağını özel sektörün bilmesi gerekerek üreticiye buna göre fiyat vermesi gerekiyor."

NİYET KÖTÜ OLUNCA...
 
Geçen sezon erken alım fiyat uygulaması yaptıklarını bu yıl ise uygulamada tereddütleri olduğunu kaydeden Sütlüoğlu, "Geçen sezon kaliteli taze çay almak ve piyasaya yeni bir ürün çıkarmak için fiyat uygulaması yaptık. Bu çok speküle edildi. 'İmdat Sütlüoğlu, kendi bölgesine destek verdi' şeklinde işlendi. Aslında tüm fabrikalarımızda bu kapsamda alımlar yapılmıştı. Niyet kötü olunca bizi de öyle yapıyoruz' zannediyorlar. Bu nedenle uygulama olmayacak" diye konuştu. 
 
Randevulu sistemin bir devrim olduğunun altını çizen Sütlüoğlu, "Randevulu sistem devam edecektir. Bu sistem ile üretici altın dönemini yaşamaktadır. Bu yılda randevulu sistem geçen yıl olduğu gibi devam edecektir" ifadelerini kullandı.
 
BEYAZ ÇAY ÜRETİMİ
 
Beyaz çay alımlarının devam edeceğini vurgulayan Sütlüoğlu, "Çay daha tazedir. Üreticilerimiz bu çaylardan tomurcuk çayı toplayabilirler. Bu sene yaş çaya yapılacak zam oranında biraz daha üzerinde zam yapacağız. Beyaz çayın kilogramını 350 liradan alacağız. Vatandaşımız beklemesin bahçeye erken girsin" dedi.
 
Üreticinin bahçeye erken girmesinin lehine olduğunun altını çizen Sütlüoğlu, "Beyaz çay için vakit kaybetmeden üreticilerimiz tarlaya girsin. Geçen sezon yakaladığımız beyaz çay başarısının önüne geçmeyi istiyoruz. Beyaz çay önemli bir çay bu sezon daha çok üretmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
ÇAYKUR'A 3 BİN 500 İŞÇİ ALIMI
 
Sütlüoğlu, işçi alım müracaatlarının bugün İş-Kur üzerinden sona ereceğini belirterek, "İşçi alımı için ocak ayında çalışmaları başlattık. Zamanında müracaatımızı yaptık. Gecikmenin nedeni İş-Kur'u bağlayan mevzuatın değişmesinin 2,5 ay sürmesinden kaynaklanmaktadır. Bağlayıcı mevzuat çerçevesinde alımlar yapılmaktadır. Yükleme işçilerin tamamının erkek olmasını isterken mevzuat buna izin vermedi. Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan çalışma 2,5 ay zaman aldı" dedi.
 
İşçi alımı için kuraların Rize'de 5 Mayıs, Trabzon 6 Mayıs, Artvin 7 Mayıs ve Giresun'da 8 Mayıs'ta noter huzurunda yapılacağını kaydederek, şöyle devam etti:

HİÇ KİMSENİN KONTENJAN HAKKI YOK
 
"Ben dahil hiç kimsenin kontenjan hakkı yoktur. Benim dahi bir kişi için inisiyatif kullanma hakkım yoktur. Vatandaşlarımız bundan müsterih olsun. İnşallah aldığımız 3 bin 500 işçiyi en kısa sürede başlatmış olacağız. Sürgün başlar başlamaz işe başlamaları mümkün olmayabilir. Her ihtimali gözönünde bulundurarak yükleme ihalelerini yaptık. Birinci sürgünde yükleme ihalelerini alan arkadaşlar vasıtasıyla bu işleri yürüteceğiz. "

VİDEO YAYINA HAZIRLANIYOR
Editör: TE Bilisim