ÇED raporu hazırlanan Rize-Artvin Havalimanı`nın deniz dolgusunun yapılması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Deniz Sondajı ve Jeoteknik Rapor Hazırlanması ile Hidrografik ve Oşinografik Etüt işini ihale etti.

Toplam proje tutarı 599 bin lira olan sondaj işlemleri ile ilgili ihaleyi alan Denar Deniz Araştırmaları çalışanları ve Bakanlık yetkilileri, Pazar ilçesinin Yeşilköy köyü ile Kız Kulesi mevkisi arasında 4,5 kilometrelik deniz dolgu alanında sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

Yetkililer, ilk olarak açılan iki sondaj kuyusundaki incelemede deniz suyu derinliğinin 16 metre, kaya derinliğinin ise 26 metre olduğunu tespit etti. 

Bölgeden kaya numunesi alan yetkililer, zemin etüdü ve kaya sertliği incelemesi yapacak. Sahilden 600 metre açıkta yapılacak havalimanında ilk incelemelere göre ortalama deniz dolgu derinliği 24 metre olarak hesaplandı.

İhaleyi alan firma, 90 gün içinde işi teslim edecek. Yaklaşık 77 bin hektar alanda 31 sondaj kuyusu açacak firma, imar planına esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu ile Hidrografik ve Oşinografik Etüt işlerinin yapımını gerçekleştirerek 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli yerleşime uygunluk haritalarını hazırlayacak. Sondaj ve imar planlarının çıkarılmasının ardından ilgili Bakanlık, deniz dolgu ihalesini gerçekleştirecek.

Türkiye`nin ve Avrupa`nın deniz doldurularak inşa edilen tek havaalanı özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havaalanı`nın ardından, Rize-Artvin Havalimanı bu özellikteki ikinci havaalanı olacak. Havalimanının pist uzunluğunun 4 bin metre olması planlanıyor.

- "İlk açılan kuyular için haberler iyi"
Jeoloji mühendisi Orkan Tamer Yarım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir hafta önce sondaj çalışmalarına başladıklarını belirterek, 31 sondaj kuyusu açarak zemini katmanlarına ayırıp projelendireceklerini söyledi.

İlk iki kuyunun tamamlandığını, üçüncü sondaj çalışmasının devam ettiğini anlatan Yarım, "İlk açılan kuyular için haberler iyi. Deniz derinliğinin su seviyesini 16-17 metre olarak belirledik. Mendirek noktalarında 20 metre olan yerler var ama 7-8 metre seviyelerinde aglomera dediğimiz güzel bir Rize kayası bulduk. Bu sevindirici bir haber" dedi.

Karadeniz`de daha önce sondaj çalışmaları yaptıklarını ve Rize-Artvin Havalimanı için seçilen yerin çok iyi olduğunu ifade eden Yarım, şunları söyledi: "Rize`nin zemini gerçekten çok iyi çıktı. Sağlam bir kaya var aşağıda, çalışma arkadaşlarımız kesmekte bile zorlanıyor. Bu oldukça sevindirici bir haber çünkü biz sondaj çalışmalarını, yapıyı sağlam zemine kurmak için yapıyoruz. Bölgede de sağlam bir zemin var. Kayanın üzerinde sadece 6-7 metrelik bir kil, kum grubu var. Bunun da özel deneylerle değerlerini çıkarıyoruz. Ardından projelendirme çalışmasını yapacağız."

Yarım, İstanbul Boğazı`nda 190 kuyu açtıklarını ve 135 proje tamamladıklarını kaydederek, 8 yıldır bu işi yaptıklarını, Karadeniz`in kendileri için sıkıntılı bir yer olmadığını dile getirdi.

- "Türkiye için gurur verici çalışmalar"

Çalışmayı en kısa sürede tamamlayacaklarını kaydeden Yarım, "Ordu- Giresun`daki gibi coğrafi şartlar nedeniyle havalimanının denize yapılması çok önemli. Türkiye için gurur verici çalışmalar. Dünyada deniz dolgusu olan üçüncü havaalanı Ordu-Giresun ve dördüncüsü ise Rize-Artvin Havalimanı olacak. Diğerleri Japonya ve Çin`de bulunuyor. Dünyadakiler ada üzerinde yapılmış, Türkiye`dekiler deniz dolgusu yapılarak tamamlanan, herkesin cesaret edemeyeceği çalışmalar" diye konuştu.

Yarım, havalimanının Rize`ye değer katacağını, bu tür projelerin devamının gelmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim