Ayhan Alptekin, Karadeniz müziğinin yetiştirdiği önemli sanatçılardan biridir şüphesiz. Her sanatçı gibi onunda sanatla dolu bir hikâyesi vardır.

Ayhan Alptekin, dokuz yaşında müzik ile ilgilenmeye başladı. İlk enstrümanı, melodika ve mandolin oldu. Ailesi, müzik ile ilgilenmesine hiçbir zaman karşı çıkmadı tam tersine abisi Engin Alptekin çocukluğundan beri onu müziğe teşvik etti ve destek oldu.

1982’lerde ilk olarak bir düğünde sahne aldıktan sonra arkadaşlarıyla ”Grup Yıldızlar” ekibini kurdu. Kemalpaşa’dan Rize’ye kadar çeşitli köy ve İlçelerde, düğün ve toplantılarda sahne aldılar.

AyhanAlptekin-25.SanatYılı-3

Alptekin, çalışmalarına Asker Ocağında da devam etti, Sanat Müziğinde Kanun, Halk Müziğinde Bağlama, Taverna Müziğinde Org ile programlar yaptı. Askerlik sonrası ekonomik şartlardan dolayı grup dağılınca oda Keyboart furyasına kapıldı. Unkapanı’yla tanışana kadar taverna müziği yaptı daha sonra repertuvarını Babaannesi, Anneannesi ve Nuri Papu’dan duyduğu Lazca müzikler ile renklendirdi.

Ayhan Alptekin 1990’lı yıllardan ardan sonra profesyonel olarak müziğini icra etmeye başladı.

İlk albümü 1993’te çıktı. Lazca müzikleri ve anonim destanları çok sevildi ve beğeni topladı. Dada sonraki çıkardığı albümlerle başarılarına başarı kattı.

2002 yılından sonra ‘Mamuli’ adlı kendi yapım şirketini kurdu. Burada hem kendi hemde Karadenizli birçok müzisyenin albüm çıkarmasına katkı sağladı. Abisi Engin Alptekin ile birlikte onlarca müzisyene yüzlerce beste yaptılar.

AyhanAlptekin-25.SanatYılı-2

Karadeniz bölgesinde, büyükşehirlerde ve yurt dışında yüzlerce konser veren Ayhan Alptekin son yıllarda memleketi Ardeşen’e daha çok zaman ayırmaya başladı.

Sanat dünyasında çeyrek asrı deviren Alptekin, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da aralarında Cengiz Kurtoğlu gibi birçok sanatçının ve davetlinin olduğu gecede 25 sanat yılını kutladı.

Medyalaz.com olarak Ayhan Alptekin’e sanat dünyasında başarılarının devamını dileriz.

Haber:Necmettin Yarıcı

Editör: TE Bilisim