33.İstanbul Kitap Fuarında Karadeniz bölgesine dair kitaplarda yoğun ilgi görüyor. Özellikle Lazca yazılmış kitaplara gösterilen ilgi dikkat çekti.

 

Bu yıl 33.düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma özelliği taşıyan İstanbul kitap fuarına yüz binlerce kitapsever adeta akın etti. A’dan Z’ye bütün kitapların yer aldığı fuarda içeriği Karadeniz olan kitaplarda yer alıyor.

 

Fuarda ön büyük ilgi çeken kitaplardan biride Lazca yazılmış kitaplar oldu. Fuarda Lazika Yayın Kollektifi ve Laz Kültür Derneği olmak üzere 2 ayrı stand yer aldı.

 

Lazika Yayın Kolektifi fuara bu yıl 60 farklı yayınla renk kattı. Yayınevi sahibi İsmail Avcı Bucaklişi; “Bu yıl fuarda ileri ki yıllara göre daha fazla ilgi görüyoruz. Gelecek yıl en az 100 yayınla fuarda yer almayı planlıyoruz. Bu fuar aynı zamanda bizim için kamuoyu araştırması gibi. Çünkü okuyucularımızın neler istediğini birebir temas kurarak not alıyoruz. Mesela bu yıl en çok Lazca öğrenmek isteyenler için yayınladığımız kitaplar ve sözlükler ilgi gördü. Laz tarihi ile ilgili kitaplarda en çok talep görenler arasında. Eksikliğini gördüğümüz yayınları not aldık gelecek yıl daha kapsamlı şekilde fuarda okuyucularımızın karşısına çıkacağız” dedi. Bucaklişi stantlarına Lazların dışında farklı bölgeden olan kitap severlerin de geldiğini belirtti.

 

Öte yandan yazar Dursun Ali Sazkaya, “Farzet ki Dönemedim” ve “Geceleyin Bir Yolcu” adlı kitaplarını Lazika Yayın Kolektifi standında imzaladı.

 

Kayseri Kocasinan'da 'Neşet Ertaş' fırtınası Kayseri Kocasinan'da 'Neşet Ertaş' fırtınası

Laz Kültür Derneği standı da fuarda ilgi görenler arasındaydı. Başkan Mehmedali Barış Beşli; “Fuarda gördüğümüz ilgiden memnunuz. Kendi kültürlerine dair bir şeylerin bulunması İnsanları heyecanlandırıyor. İleri ki yıllarda Lazca yayınlar daha da artacaktır.20 yıla göre çok yol kat edildi. Eskiden kaç Lazca kitap var deseniz bir elin parmaklarını geçmezdi fakat günümüzde liste halinde yazmam lazım” dedi.

 

Başkan Beşli, Lazca yayın konusunda temel problemlerden birinin de Laz Alfabesi olduğunu belirterek “Eğer herkes tek Laz Alfabesi kullanırsa büyük bir sorunu gidermiş olacağız” dedi.

 

Stantlarına sadece Lazların, Karadenizlilerin değil diğer farklı kültürlere sahip kitapseverlerin de ziyaret ettiğini belirten Beşli, bunun çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti.




patikaa.com

Editör: TE Bilisim