Klasik Sanatlar konusunda bilinci artırmak, her bir dalının ayrı ayrı tanıtımlarını yapmak ve en güzel örneklerini sunmak için yola çıkan İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi, on yıl sürecek ve 81 ilde 81 sergi 81 seminerden oluşan büyük bir proje hazırladı. Proje kapsamında Rize’ye gelen misafirler, sergi ve seminerlerini tamamlayarak Rize’den ayrıldılar.


Proje sayesinde Anadolu’nun sadece bazı illerinde tanınan ve uygulanan Klasik Sanatlar, ülkenin her köşesine ulaştırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında Rize’ye gelen sanatçılar sergi ve seminerlerin yanı sıra, içinde Türk Klasik Sanatlarına ait nadide eserlerin yer aldığı kataloglar ve özel eserlere ait baskılar katılımcılara hediye edildi.

Pucepe Lazca Roman  Okurlarıyla Buluştu Pucepe Lazca Roman Okurlarıyla Buluştu

sanatkar.jpg

Rize Valiliğinin öncülüğünde Ebruli Yaşam ve Sanat Derneği’nin organize ettiği etkinliklerin ilk gününde açılan sergi’de 53 Rizeli sanatçının eserleri sergilendi. “53 Sanatçı Evinde” ismi verilen sergide hat, tezhip, minyatür, katı’, ebru, cilt, çini, kalem işi, edirnekâri, kündekâri, sedef kakma, naht gibi klasik sanatlar ziyaretçilerle buluşturuldu. Seminer programında ise ilk günde Ahmet Zeki Yavaş, klasik sanatlarımız konulu bir anlatım yaptı. Aynı seminerde Nilüfer Kurfeyz “Tezhip Sanatı”, Prof. Dr. Çiçek Derman “Usta Çırak İlişkisi Üzerine” sunumlar yaptı.

Etkinliklerin ikinci gününde Çamlıhemşin’in gözde mekanlarından Zilkale’de sergi açıldı. Açılan sergide klasik sanat eserleri Zilkale’nin muhteşem doğasıyla buluşturuldu. Ertesi gün İyidere’de bulunan Pileki Mağarası ziyaret edilirken burada ziyaretçiler mağara hakkın bilgiler alarak bol bol fotoğraf çektirdiler. Ardından Başbakan Erdoğan’ın baba ocağı olan Güneysu ilçesinin gözde mekanlarından Kıbledağı Kent Ormanı ziyaret edildi. Misafirler burada da Rize’nin doğal güzelliklerini görme şansına eriştiler. Etkinliklerin son gününde ve Çayeli’nde bulunan tarihi Çukurlu Hoca Medresesi’nde sanatçıların eserlerinden oluşan bir sergi açıldı. Ardından konakladıkları Rize Merkez Öğretmen Evi’ne dönen misafirler burada onurlarına verilen akşam yemeğinde çeşitli hediyeler sunularak İstanbul’a yolcu edildiler.

53sanatkar01.jpg

Bu projeyi başarı ile tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Ebruli Yaşam ve Sanat Derneği Başkanı Hülya Cerrahoğlu: “Rize Valiliğimizin himayelerinde ve Rize Müftülüğünün destekleriyle gerçekleştirdiğimiz ve dört gün süren “53 Rizeli Sanatkar Kendi Evinde” organizasyonunu başarıyla tamamladığımız için mutluyuz. İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi’nin 81 ilde 81 Sergi 81 Seminer projesinin ikinci ayağı olan Rize organizasyonunda klasik sanatları ilimizle buluşturduk. Etkinliğimize gösterilen ilgi bizleri ve gelen sanatçılarımızı çok mutlu etti. Katılan ve katkı sunan herkese sonsuz teşekkür ederiz. Dernek olarak ilimiz için kültürel ve sanatsal etkinlikler yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Editör: TE Bilisim