Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Karadeniz bölgesinin ilk botanik bahçesini Ordu’da kuruyor. Böylece Türkiye’de sadece İstanbul, Adana ve Yalova’ da bulunan botanik bahçelerinin dördüncüsünü Ordu’da inşa edilmiş olacak. Dünyanın değişik bölgelerinden 3 bin tür bitkinin bulunacağı botanik bahçesinde, geniş yeşil alanlarla ve su yüzeylerine sahip görsel bir şölen yaratılarak ziyaretçilerin hoş vakit geçirebilecekleri dinlenme mekânları bulunacak. Projeye Ordu Büyükşehir Belediyesi’de tüm imkânlarıyla destek veriyor. Başkan Enver Yılmaz çalışmaları bizzat takip ediyor.

ordubotanik3Başbakanının Talimatıyla Kuruluyor

Ordu sınırları içerisinde kurulan ve bölgede başka bir örneği bulunmayan Karadeniz’in ilk botanik bahçesi olan Ordu İli Botanik Bahçesi’nin yapımı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na bizzat talimat vermişti.
116 Dönüm Üzerinde Kuruluyor
186 dönümlük fidan üretim sahasında 116 dönüm arazi üzerine kurulacak olan botanik bahçesinin toplam yatırım maliyeti ise 12 milyon 500 bin TL’yi buluyor. Altyapı çalışmaları tamamlanmış olan tesiste aynı zamanda toplantı, nikah gibi pasif etkinliklere de fırsat verilecek.

Tabiatın ve bitkilerin insan yaşamı açısından önemi, korunması, ekonomik, kültürel ve estetik yönden katkıları konusunda ziyaretçilere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin de proje içerisinde yer alan tesislerle eğlenceli ve eğitici bir biçimde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Bilimsel Çalışmalara da İmkan Sağlanıyor

Botanik, Genetik, Fizyoloji, Biyokimya, Ekoloji, Farmakoloji, Peyzaj Mimarlığı gibi bitkiler ile yakından ilgili bilim dallarında ortak çalışmaların gerçekleştirilmesi ile bilimsel alanda da katkı sağlayacak olan tesisle özellikle farmakoloji alanında önemli gelişmeler sağlanacak.

ordubotanik4İngiltere, İtalya, İran Gibi Ülkelerden de Özel Örnekler Sergilenecek

Aralarında Doğu Karadeniz’ in güzelliklerini sunan tabii bitkilerin yer aldığı tesiste bitki gösteri alanları Türk Bahçesi ve meydanı tanıtım alanı, “Tematik Bahçe” bitki sergi alanları bulunuyor. Ayrıca botanik bahçesinde İngiltere, Tropikal Ülkeler İtalya, Japon, Çin, , İran, Mısır gibi pek çok ülkenin de bahçelerinden özel örnekler sergilenecek.

7’ den 70’ e Bütün Ziyaretçilere Hitap Edilecek

Çok maksatlı olarak inşa edilen merkez içerisinde bulunan sinevizyon, konferans gibi sunumların yapılacağı küçük bir birim, sergi salonu, ziyaretçilerin beraberindeki eşyaları koyabilecekleri emanet dolapları, yer alırken ayrıca çocuk oyun alanları, oturma alanları, yarı kapalı gölge elemanları (kameriye), çeşitli su öğeleri (su oyunları, gölet ve kıyı bitkisel düzenlemeleri), gezinti ve koşu yolları, büfe ve satış üniteleri, spor alanları, yaya köprüleri ve bazı sosyal donatılarla 7’ den 70’ e bütün ziyaretçilere hitap edilecek.

Karadeniz sıcak havada Akdeniz’i solladı Karadeniz sıcak havada Akdeniz’i solladı

Botanik Bahçesi Projesi tamamlandığında Ordu Büyükşehir Belediyesine devredilecek ve Orduluların vede bölgenin hizmetine sunulacak.

Kaynak:Patikaa.com

Editör: TE Bilisim