Halk arasında Uğur böceği olarak bilinen ve bahar mevsimi ile görülmeye başlayan otçul böcek çeşidinin bu yıl Karadeniz bölgesinde sayıca fazla olması beklenirken, uzmanlar bu böceklere zarar verilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Beslenme şekillerine göre doğada yapraklarda bulunan bitleri yiyerek hayatta kalan uğur böcekleri hayatta kaldıkları sürede 5 bin’e yakın bit yiyerek tarım ürünlerinin zarar görmesine engel oluyor. Bu gizli görevi ile farkedilmeden büyük bir işlev gören uğur böcekleri kırmızı, sarı, pembe ve portakal renginde olabiliyor.

İlginç Özellikleri İle Dikkat Çekiyor

Karadeniz’in doğal bitki örtüsü gereği oldukça sık rastlanan bu böcek türü çok ilginç özellikleri ile dikkat çekiyor.
Uğur böceklerini parlak renkleri onların düşmanlarından korunmasına yardım ediyor. Parlak renkli canlıların genellikle zehirli olmaları onların parlak renklerini gören düşmanları zehirli olduklarını düşünerek uğur böceklerinden uzak dururmalarını sağlıyor. Bir başka ilginç özellik ise, bir uğur böceği rahatsız edildiğinde kötü bir koku salgılayarak düşmanını kendisinden uzaklaştırarak kendini savunuyor. 

Bir sene içinde en az bir kez yumurtlayarak yeni uğur böceklerinin dünyaya gelmesini sağlayan Uğur böceklerinin bazı yetişkinleri yaprak çürüntülerinin altında kış uykusuna yatarak kışı geçirirler.

Uğur böcekleri hayatları boyunca tam bir başkalaşımdan geçerler. Bu evreler şu şekilde özetlenebilir:

1. Dişi uğur böceği yumurtalarını yaprakların üzerine bırakır.

2. Yumurtadan çıkan larvalar da tıpkı yetişkin uğur böcekleri gibi yaprak bitlerini yerler.

3. Larvalar yeterince büyüdüklerinde kendilerini bir yaprağa ya da dala yapıştırırlar. Burada olgunlaşarak pupa şeklinde sarılı olarak kalır. Büyüklüğü erişkin uğur böceği ile aynıdır. Sarılı kalması, başkalaşım geçirirken pek çok tehlikeden korunmasını sağlar.

4. Birkaç gün süren başkalaşım evresinden sonra hepimizin çok sevdiği uç uç böcekleri nazik uçma stilleriyle hayatımıza renk katarlar.

Editör: TE Bilisim