T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

Sayın Osman Yazıcı                                                                        05.09.2014

Köşe Yazarı

 

Gazetenizde “İsrail kelebeği mi” başlığıyla çıkan haberle ilgili açıklama aşağıdaki gibidir.

 “İsrail Kelebeği” diye adlandırılan bu kelebeğin bilimsel ismi Ricania simulans (Hemoptera:Ricaniidae)’dır. Sokucu emici ağız yapısına sahip değişik bitkilerle beslenebilen, ekonomik anlamda zararlı oluşturduğu tam olarak bilinmeyen, daha çok Çin, Tayvan ve Doğu Karadeniz (Gürcistan) de bulunan bir böcektir.

Zararlının 5-6 yıl önce Gürcistan sınırından bulaşık üretim materyali ile ülkemize bulaşığı ve Hopa, Rize, Trabzon illerine yayıldığı bu illerde özellikle aile ihtiyacına yönelik olarak yetiştirilen sebzelerde (Fasulye, hıyar gibi) ve kivi bitkisinde beslenerek bir popülasyon artışı yaşadığı ve kısmen zarara neden olduğu bilinmektedir.

 Zararlı ile mücadelede etkili olabilecek kimyasal ilaçlar bulunmaktadır. Fakat zararlının bulunduğu bazı bölgeler, çay tarımının ana geçim kaynağı olduğu, hastalık ve zararlılar ile mücadelede dikkate değer kimyasal ilaçların kullanılmadığı bir alandır. Bu bölgede üretilen çay, dünyada kimyasal ilaç kullanılmadan üretilen tek çay durumundadır. Bu zararlının konukçusu olan diğer bitkiler çay tarımı ile iç-içe bulunmaktadır. Zararlıyla kimyasal mücadele yapılmasının, doğada çay lehine oluşan dengenin bozulması anlamına gelebilir. Çay alanlarında kullanılacak olan bir kimyasalın çayda hastalık ve zararlılarda artışa neden olacağından bu zararlıya karşı kimyasal ilaç tavsiyesi yapılamamaktadır. Şuanda biyolojik bir ajan bulunması için çalışmalar devam etmektedir.

Bölgede çalışan teknik personele bu zararlı ile ilgili eğitimler verilerek çiftçilerimize kültürel tedbirlerin uygulanması yönünde eğitimlere ağırlık verilmiştir.

 Uygulanabilecek en önemli kültürel tedbir, zararlının kışı yumurta döneminde geçirmesi nedeniyle bir sonraki yıl Mayıs ayına kadar yumurtaların açılıp nimflerin çıkışından önce zararlının bir yıl önceden yoğun olarak bulunduğu ve yumurta bıraktığı bitkiler (çit bitkileri, çalı formundaki bitkiler, böğürtlen, çok yıllık otsu bitiler, mürver gibi) temizlenmeli ve imha edilmelidir. Mayıs ayı sonuna kadar bu alanlarda mekanik mücadele ile yumurta konmuş olan bitkilerin temizlenmesi zararlının popülasyonunu ciddi şekilde azaltmaktadır.

 

Bilgilerinize sunulur.

Kaynak:Pazar53.com

Editör: TE Bilisim