Doğu Karadeniz’in ve Türkiye’nin en yüksek rakımlı dördüncü dağı olan Kaçkar Dağı, görkemli görünümünün yanı sıra birden çok doğal güzellikleri de beraberinde barındırıyor. Bu güzellikler arasında yöre halkı arasında “ ağlayan gelin” olarak adlandırılan “Ters Lale”leri Kaçkarların eteğinde bulunan yaylalarda Haziran ayı içerisinde görmek mümkün.

Kaçkar Dağları; coğrafi özelliği olarak Doğu Karadeniz bölgesinin kuzeyinde bulunan ve çeşitli kültürleri bir arada barındıran, dantel gibi işlenmişçesine büyüleyici mis kokan çiçekli yaylaları, birden çok zirve ve tepeleriyle sadece ülkemizde değil, bütün dünyadan gelen dağ ve doğa sporları meraklılarını en iyi şekilde ağırlayan, bir günde birden çok mevsimi bir arada yaşanabildiği sıra dağlardır.

Kaçkar Dağlarının eteklerinde daha çok 2 bin ila 3 bin 500 rakımları arasındaki yaylalarda papatyalar, dağ sümbülleri, bataklık nergisler, çan çiçekleri ve ters laleler ile çok sayıda değişik türde bulunmaktadır. Yörede nadir olarak yetişen ve dağ ve doğa gezginleri ile yaylacılar arasında haziran ayı içerisinde görülebilen “Ters Lale”ler rengi ve adından da anlaşılacağı gibi ters durmasından dolayı ilgi odağı oluyor. Bazı tur şirketleri, doğaseverlere ters laleleri göstermek için Haziran ayında Kaçkar Dağlarına kültür turları düzenlemektedir. Dağcıların çadır kampı olarak bilinen Kaçkar eteğinde bulunan Dağı Dilber Düzü’nün yamaçlarında büyüyen iki kök Ters lale, yemyeşil yapraklarıyla birlikte birbirine öyle kenetlendiler ki, hiç ayrılmayancasına…

Kaçkar Dağları Milli Parkı (MP) kayıtlarına göre 51 bin 550 ha. Yüzölçümüne sahip Rize ve Artvin illeri sınırları içerisinde yer alan MP ‘da içerdiği flora,fauna ve ender ekosistemlerinden dolayı WWW (World Wildlifi Fund For Nature) tarafından dünyanın korunması öncelikli 100 bölgeden biri olarak seçmiştir. Milli Parkta, bitkilerde 54’ü endemik olmak üzere 756 takson belirlenmiştir. Omurgasız hayvanlarda 6’sı endemik olmak üzere 149 takson,omurgalı hayvanlarda ise 178 taksonu belirlenmiştir.