Çaykur’un ana sponsorluğunda gerçekleşen Uluslararası Çay Uzmanları Şampiyonası (Tea Masters Cup International (Hong Kong) sona erdi. Beyaz Rusya, Çin, Hong Kong, Gürcistan, İtalya, Kore, Letonya, Rusya, Sri Lanka, Türkiye, Ukrayna ve Vietnam’dan gelen 12 katılımcı çay demleme, sunum ve tadım kategorilerinde 3 gün boyunca yeteneklerini sergiledi. Üç ayrı kategoriden birincinin çıktığı yarışmada, çay demleme kategorisinin birincisi Rusya’dan Lomaeva Natalia, çay sunum kategorisinin birincileri Rusya’dan Mikiheeva Daria ile Beyaz Rusya’dan Mikhalevich Anastasia ve çay tadım yarışmasının birincisi Rusya’dan Pleshakova Anna oldu. ÇAYKUR’un ana sponsorluğunda Rize Ticaret Borsası tarafından organize edilen etkinliğin jüri üyeliğini Türkiye’den Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akbulut, Sri Lanka’dan Profesyonel Çay Tadım Uzmanı Bryan Baptist, Gürcistan’dan Çay Okulu Müdürü ve Uluslararası “Coffee & Tea” Dergisi Yazarı David Chanturiya, İtalya’dan Cha Tea Atelier Butik Sahibi ve Yazarı Gabriella Lombardi, Vietnam’dan Vietnam Çay Birliği Yöneticisi Hong Anh Nguyen, Rusya’dan Şampiyona Baş Hakemi ve Turkuaz Çay Müdürü Denis Shumakov ile Çay Kültürü Kulübü Başkanı Alexander Wagner ve Güney Kore’den Güney Kore Çay Kurulu İcra Direktörü ve Shinda Wooloo Group CEO'su William Lee yaptı.

"YARIŞMANIN SONUNDA HERKES KAZANDI"
İlk kez İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Çay Uzmanları Şampiyonası ile ilgili konuşan Çaykur Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Sütlüoğlu yarışmanın güzel ve yoğun geçtiğini söyledi. Çay demleme, sunum ve tadım yarışması olmak üzere 3 kategoriden oluşan yarışmaya 12 ülkeden katılımın olduğunu belirten Sütlüoğlu, "Yarışmacılar yeteneklerini sergilediler ve birbirinden güzel sunumlar yaptılar. Sonuçta herkes kazandı. Çay dostluktur, güzelliktir, barıştır ve bunları herkes burada paylaştı. Umarım gelecek yıllarda yapılacak yarışmalar daha kapsamlı olur. Bu yarışmada emeği olan, katılan herkese teşekkür ediyorum. Kazanan kazanamayan herkesi kutluyorum benim gözümde herkes kazanmıştır. Dereceye girmek de elbette güzel ama önemli olan böyle bir yarışmanın içinde yer almak’’ dedi.


Yarışmanın çay demleme ayağında birinciliği kazanan Rusya’dan Lomaeva Natalia, ‘’Böyle bir organizasyon için İstanbul’da olmak keyif ve mutluluk verici. Çin çay kültürünün Türk çayı ile demlenmesi, sunulması inanılmazdı. Birincisi yapılan bu şampiyonada yer almaktan ve Türkiye’de bulunmaktan mutluluk duyuyorum’’ diye konuştu. Çay tadım yarışmasında ikinciliği kazanan Türk yarışmacı Zeynep Erkan ise böyle bir atmosferde bulunduğu için oldukça mutlu olduğunu dile getirdi. Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ettiğini ifade eden Erkan, "Zaman ve heyecanın birleşmesi sonucu bir kopukluk oldu ve ikinci oldum. Ancak ikinci olmak da ülkem adına iyi bir derece diye düşünüyorum" diyerek duygularını ifade etti.

Editör: TE Bilisim