Teröristlerin Irak'ın kuzeyindeki kamplardan Türkiye'ye geçiş güzergahı olan ve bünyesinde onlarca mağara, sığınak barındıran Kato Dağı'na yönelik 19 Nisan tarihinde başlatılan operasyonlar hız kesmeden devam ediyor. Operasyonlarda terör örgütü PKK'nın kurulduğu günden beri en çok mühimmat ve sığınağın tespit edilerek imha edildiği bölgede Mehmetçik tarafından başarılı çalışmalarla destan yazılırken, bölgede görev yapan bir yüzbaşı da kaleme aldığı 'Kato Destanı' şiiriyle zor arazi koşullarında çekilen sıkıntılara rağmen Mehmetçiğin özverili çalışmalarını yazdı. 'Kato Destanı' başlığı ile yazılan şiir sosyal medya hesaplarında tıklanma rekoru kırıyor.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde bulunan Kato Dağı'nda 19 Nisan 2017’de bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik 'Şehit Aydoğan Aydın' operasyonu başlatılmıştı. Zorlu arazi koşullarına rağmen güvenlik güçleri ve güvenlik korucularının ortaklaşa hava destekli operasyonu 4’üncü ayını geride bıraktı. Kato Dağı eteklerinde bulunan Beytüşşebap ilçesinin tüm köylerinde görevlerini icra eden asker, polis ve güvenlik korucuları omuz omuza vererek zorlu arazi koşullarına aldırış etmeden Kato Dağı'nın kontrolünü ele geçirdi. Güvenlik kuvvetleri Kato operasyonu ile teröristlerin inlerine kadar girerek onlarca mağara, sığınak ve bunların içinde tonlarca patlayıcı, silah ve mühimmat ele geçirdi. Beytüşşebap 8'inci Jandarma Komando Alay Taburu'nda görevli Yüzbaşı Osman Çay, operasyondaki görevi sırasında ‘Kato Destanı’ başlıklı bir şiir yazarak sosyal medya hesaplarından paylaştı. Kısa sürede tıklanma rekoru kıran paylaşımda askerlerin yazdıkları destanlara yer verildi. Yüzbaşı Osman Çay tarafından kaleme alınan 'Kato Destanı' şiirinde şunlara yer verildi:
"Üç farklı şehire uzantısı olan; heybetli, dik ve yüksek kayalıkların bulunduğu, karın kar üstüne yağdığı, rüzgarın hiç dinmediği, bulutlara yakın olan dağın adıdır Kato. Bölücü terör örgütünün Kandil kadar önemli gördüğü, yüzlerce devasa mağarayı barınak ve cephanelik getirdiği ve yıllarca "girilemez" ilan ettikleri dağın adıdır Kato. 19 Nisan 2017'de zor arazi şartlarında ve çetin kış koşullarında cesur yürekli kahraman silah arkadaşlarımla şehit olabileceğimizi düşünerek, bir gece ansızın girdiğimiz ve doksan gün kalarak destan yazdığımız dağın adıdır Kato. Girişi ve çıkışı belli olmayan mağaralara gözümüzü kırpmadan girdiğimiz; aç, susuz ve uykusuz kaldığımızda dahi "söz konusu vatansa gerisi teferruattır" diyerek her türlü fedakarlığı gösterdiğimiz dağın adıdır Kato. Allah'ın yardımı ve milletimizin duasını yanı başımızda hissederek icra ettiğimiz ve adına şehitlerimizin ismini verdiğimiz bu kutsal görevi gece gündüz, yaz kış ve bayram seyran demeden yerine getirerek hainlere geçit vermediğimiz dağın adıdır Kato. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek seferde en fazla silah ve mühimmatın ele geçirildiği, şanlı Türk bayrağımızın dalgalandığı, ezanımızın okunduğu dik ve yüksek kayalara "şehitler ölmez, vatan bölünmez" yazdığımız dağın adıdır Kato".

Kato’da icra edilen operasyonlar hız kesmeden devam ediyor
Beytüşşebap 8’inci Jandarma Komando Alay Komutanlığı’nın Kato Dağı’nda bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik 4 aydır yürüttüğü operasyonun kararlılıkla ve hız kesmeden devam ettiği belirtildi. Mehmetçiğin, polis ve güvenlik korucularının birlikte katıldığı hava destekli operasyon 4 ayı geride bıraktı. Çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda Kato Dağı terör örgütü mensuplarından temizlendi. Kato Dağı’nın hakim noktalarına Türk bayrağını diken ve dalgalandıran güvenlik güçleri gece gündüz, yaz kış ve bayram seyran demeden operasyonu kararlılıkla sürdürüyor. Terörden temizlenen Kato Dağı’nın kritik noktalarına güvenlik güçleri konuşlanacak olup, terör örgütü mensuplarının tekrar girişi engellenecek. Böylece önümüzdeki yıllarda hayvancılık ve arıcılık yapmaya uygun bu bölge vatandaşların kullanıma da açılabilecek.
Jandarma Yüzbaşı Osman Çay sosyal medya hesabında; kahraman silah arkadaşları ve güvenlik korucuları ile birlikte Kato Dağı’nda bir destan yazdıklarını ve bu destanın yazılmasına öncülük eden şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın başta olmak üzere bütün aziz şehitleri ve kahraman gazileri rahmet, minnet ve saygıyla andığını, icra edilen operasyona emeği geçen ve destek veren devlet yetkililerine, sıralı komutanlarına, arkadaşlarına ve güvenlik korucularına sonsuz şükranlarını arz ettiğini, sevgi ve saygılarını sunduğunu belirtti.

Serdar Gükçe

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim