İddianamede, ihbar edilen şahsın soyadının ‘Fıdır’ yerine ‘Fıdıl’ olarak geçmesi nedeniyle askeri mahkemede görevli eski Hâkim Teğmen Cüneyt Fıdır hakkındaki dosyanın kapatıldığı belirtildi.

15 Temmuz darbe girişimi kapsamında, “Yurtta Sulh Konseyi”nce hazırlanan atama listesinde yer alan, aralarında eski Genelkurmay Adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı’nın da bulunduğu 22 askeri hâkim, savcı hakkında, “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan 22.5’ar yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

İddianamede, sanıkların, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlamalarına, askeri yargıda görev yaptıkları sürede verdikleri kararlara ilişkin hazırlanan bilirkişi raporundaki usule aykırı işlemleri dayanak gösterildi.

HUKUKA AYKIRI

İddianamede sanıkların, kumpas olduğu açığa çıkan Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi davaların soruşturma süreçleri, Fetullahçı yapılanmayla ilgili yürütülen soruşturmalar, MİT TIR’larının durdurulması ve Hırant Dink davasından tutuklu eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu hakkında yapılan soruşturma gibi 28 ayrı olayda hukuka aykırı kararları da irdelendi.

İddianamede, “FETÖ üyesi oldukları yönünde kuvvetli şüphe bulunan adı sayılı şüpheliler arasında, birbirlerini adli ve idari soruşturmalardan koruma konusunda dayanışma olduğu kanaatine varılmıştır” denildi. İddianamede, Cüneyt Fıdıl isimli kişinin cemaat evlerinde yetişerek okuduğu, 2012’de mezun olduktan sonra Ankara’da cemaat evinde 2-3 ay hâkim savcılık sınavı için eğitime alındığı, Ankara’da stajını tamamlayıp İzmir’e askeri hâkim olarak atandığı ihbarı üzerine soruşturma yürütüldüğü anlatıldı. İddianamede, ihbardaki kişinin Fıdır yerine Fıdıl olarak geçmesi nedeniyle Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görevli eski Hâkim Teğmen Cüneyt Fıdır hakkındaki dosyanın işlemden kaldırıldığı, sanıklardan eski Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Başkanı Hâkim Yarbay Mehmet Ali Almış’ın da bu işlemi onayladığı belirtildi.

İddianamede Almış, askeri hâkim savcı sınavında kopya çekilmesi konusunun esası ile hiçbir ilgisi olmayan şüphelinin soyadındaki ‘L’ ve ‘R’ harfleri üzerinde durulması sonucu meslekten atılmasına engel olmakla suçlandı.

‘CELEPOĞLU SÖKTÜRDÜ’

İddianamede, sanıklardan Hâkim Albay Muharrem Köse ve Hakim Yarbay Mehmet Ali Almış’ın, MİT TIR’larının yasadışı yollarla durdurulması ve Hırant Dink’in öldürülmesi davasından tutuklu olan eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu hakkında etkin bir soruşturma yapmadıkları anlatıldı. İddianamede, Balyoz davasında 18 yıl hapse mahkûm edilip beraat eden Jandarma Kurmay Albay Hanifi Yıldırım’ın şikayeti üzerine Celepoğlu’na soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Soruşturmada Celepoğlu’nun, Yıldırım’ın mahkûmiyetine sebep olan delillerin bulunduğu harddiskleri söktürdüğü ve yok ettiği, dönemin TEM Şube Müdürü Yurt Atayün ve İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile sık sık yalnız görüştüğü iddia edildi.

ÖZEL’E İMZALATILDI

İddianamede sanık Köse’nin, sabit disklerin imha edilmesinin emir ve yönergelere uygun olduğu, o dönem İstanbul İl Jandarma Komutanı olan Celepoğlu’nun Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle görüşmesinin herhangi bir suç teşkil etmediği gerekçesiyle takipsizlik verdiği kaydedildi.

Hazırlanan iddianamede bu kararın, 26 Mart 2014’te dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e de imzalattırıldığı belirtildi. İddianamede Köse’nin, Tuğgeneral Celepoğlu hakkındaki şikayetle ilgili kapsamlı ve derinlemesine bir inceleme yapmadığı kaydedildi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim