Emekliye 2 ayrı tarihte 4 zam

11 milyon emekli Ocak ayında zamlı maaşlarına kavuştu. Bu yıl emekliler 2 ayrı tarihte 4 çifte zam alacak.

Yayınlanma
3 Dk Okunma Süresi

Emekliler geçtiğimiz pazartesi gününden itibaren zamlı maaşlarını hesaplarında görmeye başladı. 

Yalnız bazı emekliler hesaplarındaki artışın nereden kaynaklandığını öğrenmek istiyor. Bir kısmının da aklına takılan sorular var. Telefonlarımızı kilitleyen emekliler bu sorularını bize iletti. Bugün maaş tablomuzu yeniden yayımlıyoruz. Ayldığınız parayı bu tablo ile karşılaştırabilirsiniz. İşte aklınıza takılan soruların cevapları 

MAAŞTA KAÇ TANE ARTIŞ OLDU? 

İşçi ve Bağ- Kur emeklisi iseniz maaşınızda 100 lira seyyanen zam artışı ve yüzde 3.86 oranında enflasyon artışı oldu. Ayrıca maaşınızdaki vergi iadesi (ek ödeme) tutarı da küçük miktarda arttı. Memur emeklileri yüzde 6 zam aldınız. Ayrıca yüzde 0.90 da enflasyon farkı eklendi. Sizin de maaşınızda vergi iadesi (ek ödeme) var. 

NASIL HESAPLANIYOR? 

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bu ay maaşlarında yüzde 3.86 enflasyon zammı ve 100 lira da seyyanen zam var. Aralık ayı net maaşına (ek ödeme olmadan) önce yüzde 3.86 enflasyon zammı ekleniyor. Çıkan rakama da 100 lira ilave ediliyor. Elde edilen tutar, emeklinin Ocak maaşı oluyor. Memur emeklilerinde de net maaşa yüzde 0.90 enflasyon farkı ve yüzde 6 zam ekleniyor. Çıkan rakam, Ocak maaşı oluyor. Bunlara ek ödeme ilave edilip hesaba yatırılıyor. Örneğin; Aralık ayı net maaşı 2 bin lira olan SSK ve Bağ- Kur emeklisi, aynı ay 80 lira da vergi iadesi alıyordu. Yani emekliye Aralık'ta 2 bin 80 lira (net maaş+ vergi iadesi) lira ödendi. Ocak ayındaki zam ile 2 bin liralık net maaş 2 bin 177 lira 20 kuruşa çıktı. Maaş artınca vergi iadesi tutarı da 87 liraya ulaştı. Emeklinin bu ay eline geçen para (net maaş + vergi iadesi) 2 bin 264 lira 29 kuruş oldu. Yani emeklinin bu ay net maaşı 177 lira 20 kuruş, her ay maaşına eklenen vergi iadesi de 7 lira arttı. 

NET MAAŞIMI NEREDEN ÖĞRENİRİM?

Emekliler, net maaşlarını e-devlet üzerinden görebiliyor. PTT'den aldıkları şifreyle e-devlet'e giren emekliler, burada hem net maaşlarını hem de ek ödemelerini (vergi iadelerini) öğrenebiliyor. Ayrıca SGK'dan maaş pusulası da alarak görebilirsiniz. 

HER AY 100 LİRA MI VERİLECEK?
 
Maaşlara bir kere 100 lira zam yapılacak ve yeni maaş bu olacak. Örneğin; bu ay enflasyon zammından sonra 2 bin lira maaşa ulaşan bir emeklinin yeni ücreti 100 lira seyyanen artışın eklenmesiyle 2 bin 100 lira olacak. 

BU AY MAAŞIMA YATAN MİKTAR ŞUBAT'TA DEĞİŞECEK Mİ?
 
Bu ay yatan maaşınızı Temmuz'a kadar alacaksınız. Temmuz'da da zamla yeni maaşınız belirlenecek. 

BAĞ-KUR EMEKLİSİYİM. TEMMUZ 2015'TE 100 LİRA SEYYANEN ZAMDAN YARARLANDIM. BU AY YAPILACAK 100 LİRALIK ZAM BANA DA YANSITILACAK MI?
 
Evet yararlanacaksınız. Geçen yıl Temmuz'da enflasyon zammına ek olarak, maaşı bin liranın altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira seyyanen zam yapıldı. Bin lira ve üzerindeki maaşlar da bin 100 liraya tamamlandı. Bu ay maaşlara yansıtılacak 100 liralık seyyanen zamdan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri yararlanacak. Yani Temmuz'da seyyanen zam alanlar da bu ay 100 lira alacak. 

TEMMUZ ZAMMI HANGİ ÜCRETTEN HESAPLANACAK 

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, Temmuz'da, bu yılın Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılacak. memur emeklileri de Temmuz'da yüzde 5 zam alacak. Böylece tüm emekliler için yılda 2 ayrı artış olacak ve zamlar Ocak maaşınız üzerine eklenecek.

Rize’de ilk teravih namazı kılındı Rize’de ilk teravih namazı kılındı

YENİ EMEKLİ DE KAZANDI

ŞUBAT'TA EMEKLİ OLACAĞIM ZAM ALIR MIYIM? 

Çıkarılan yasa sayesinde bu yıl içerisinde SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olan herkes 2016 zamlarından yararlanacak. Emekli aylığınız bağlanırken, önce Ocak 2016 itibariyle maaşınız hesaplanacak. Üzerine de yüzde 3.86 enflasyon farkı ve 100 lira seyyanen artış eklenerek, maaşınız ödenecek. Ayrıca Temmuz zammı da var.

HERKESE %4 EK GELİR

EK ÖDEME NEDİR? 

Tüm emeklilerin maaşlarına her ay ek ödeme ilave ediliyor. Memur emeklilerinde vergi iadesi tutarı maaşın yüzde 4'ü. SSK ve Bağ- Kur emeklilerine ise maaşın yüzde 4'ü ya da yüzde 5'i oranında (çok düşük maaşlılarda) vergi iadesi veriliyor. Bu size yatan paranın içinde bulunuyor. E-devlette hesabınızda bu miktar 'ek ödeme' olarak yer alıyor. (Takvim)

Editör: TE Bilisim
Bu içeriğe tepkiniz
Yorumlar
Reklam Bloğu
Reklam Bloğu
Reklam Bloğu
Reklam Bloğu
Reklam Bloğu

Trend Haberler

Öğretmen Ölü Bulundu...
Öğretmen Ölü Bulundu...
1
Rize'de AVM'de Bıçaklama Olayı: 1 Yaralı
Rize'de AVM'de Bıçaklama Olayı: 1 Yaralı
2
Ardeşen Şehir Giriş Güzergâhına Bir Yenisi Eklendi
Ardeşen Şehir Giriş Güzergâhına Bir Yenisi Eklendi
3
Gazeteciler Kaza Yaptı: 1 Ölü, 1 Yaralı
Gazeteciler Kaza Yaptı: 1 Ölü, 1 Yaralı
4
Rize'de Saat Kaçta Oy Kullanılacak?
Rize'de Saat Kaçta Oy Kullanılacak?
5
Rize’de Sır Dolu Kayıp: Bir Aydır Sırra Kadem Bastı
Rize’de Sır Dolu Kayıp: Bir Aydır Sırra Kadem Bastı
6