Rize’de ilk teravih namazı kılındı Rize’de ilk teravih namazı kılındı

Bisiklet ve fotoğraf makineleriyle Avrupa’dan başlayıp Asya’ya kadar 6 bin kilometrelik parkuru kat edecek iki gezginin yolu birçok ülkeyi aşarak Türkiye’ye gelip birçok şehri gezdikten sonra Gümüşhane’ye düştü.
Sivas’tan sonra bisikletleriyle Gümüşhane’ye kadar gelen İngiltere vatandaşı Thomas Jessop ve Fransa vatandaşı Damien, Torul ilçesine bağlı İnkılap köyünde konakladı.
Bayram tatili olması nedeniyle köyde bulunan çok sayıda gurbetçi sayesinde rahatlıkla köylülere anlaşabilen iki gezgin, Kurban Bayram namazının ardından köy camisi önündeki bayramlaşma törenine de katıldı.
Köydeki vatandaşlarla konuşmaları sırasında birçok ülkeyi gezmelerine rağmen en çok şaşırdıkları ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden iki gezgin, “Burası Avrupa ülkelerine hiç benzemiyor. Orada kimse kimseye yemek vermiyorken burada herkes mutlaka yemek ikramında bulunuyor, azık veriyor. Herkes misafir etmek için evine davet ediyor” ifadelerini kullandı.
Anadolu insanının zengin hoşgörüsü ve misafirperverliği yüzünden planladıklarından daha uzun süre Türkiye’de kaldıklarını anımsatan gezginler, Gümüşhane’nin ardından Trabzon, Artvin ve Batum’a geçeceklerini, turlarını Tiflis’te sonlandıracaklarını söyledi.
Köy sakinlerinden Yusuf Oral ise İnkılap köyünde bir gece konaklattıkları Thomas ve Damien’e köylülerin yemek ikramında bulunduğunu ve en çok su böreği ve yöreye has balı sevdiklerini söyledi.
Oral, Thomas ve Damien’in bayram sabahı vatandaşların cami çıkışında bayramlaştıkları sırada köy kahvesinde oturduğunu, kendilerini de bayramlaşma halkasına davet ettiklerini ve her iki gezginin de bu halkaya katılarak köylülerin bayramını kutladığını belirterek, bu durumun hem gezginler hem de köylüler tarafından çok beğenildiğini sözlerine ekledi.
Köylüler 2 gezgini İnkılap köyünden “Allah’a emanet olun” diyerek uğurladı.

Recep Ergin

 

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim