27 gün demokrasi nöbeti tutan onlarca genç, 15 Temmuz direnişini beyaz perdeye aktaracak. Sancaktepe Belediyesi'nin düzenlediği "7 Bölge 1 Film" projesi kapsamında 7 usta yönetmen ve oyuncudan bir buçuk ay boyunca eğitim alan 140 öğrenci, 7 ayrı grup halinde Türkiye'nin dört bir yanında film çekmek için yola çıkıyor. 

140 genç, aldıkları bir buçuk aylık eğitimlerinin ardından 15 Temmuz direnişini Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde çektikleri filmle beyaz perdeye aktaracak. Sancaktepe Belediyesi'nin başlattığı "7 Bölge 1 Film" projesinin eğitim ayağı tamamlandı. Bir buçuk aylık eğitim alan 140 öğrenci, 7 ayrı grup halinde Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde film çekmek için yola çıkıyor. Bu yılın teması ise "15 Temmuz Direnişi" olacak.

Kültür sanat alanında önemli projelere imza atan Sancaktepe Belediyesi'nin hayata geçirdiği 7 Bölge 1 Film projesinde saha aşamasına geçildi. Uzman eğitmenler tarafından bir buçuk ay yoğunlaştırılmış eğitim alan 140 öğrenci, bu kez sahada pratik yapacak. Gençler 7 ayrı grup halinde Türkiye'nin 7 bölgesinde, profesyonel bir ekip eşliğinde film çekecek. Hain darbe girişimi sırasında yaşanan kahramanlık öykülerinden esinlenerek hazırlanan senaryolar, Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde 7 ayrı kısa film olarak çekilecek. Her bir kısa filme Türkiye'nin ünlü yönetmenlerinden biri danışman olacak, her bir filmin kadrosunda ayrıca ünlü bir oyuncu da rol alacak.

Her yıl farklı bir temanın filmleştirileceği 7 Bölge 1 Film projesinin bu yılki teması ise 15 Temmuz Direnişi. Akademi öğrencileri, uzman bir senarist tarafından yazılan 7 ayrı senaryoda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla 15 Temmuz'da sokaklara çıkan halkın direnişini beyaz perdeye taşıyacak. Her biri ortalama 15 dakika uzunluğundaki kısa filmlerde, 15 Temmuz direniş ruhuna vurgu yapılacak. Projede ayrıca Türkiye'nin sahip olduğu farklı kültürel ve coğrafik zenginlikler de aktarılarak, birliktelik ruhuna sinema üzerinden vurgu yapılacak.

Sinema Akademisi'nde gençlere eğitim verildi

7 Bölge 1 Film projesi kapsamında kurulan Sinema Akademisi'ne, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin değişik illerinden müracaat eden gençlere, yoğunlaştırılmış bir buçuk aylık pratik ve teorik sinema eğitimi verildi.

Meta uygulamaları çöktü: Erişim problemi yaşanıyor Meta uygulamaları çöktü: Erişim problemi yaşanıyor

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi'nde gerçekleştirilen bir buçuk aylık eğitimlerde gençlere, pratiğe dayalı hızlandırılmış eğitimler verildi. Film Yapımı, Senaryo Eğitimi, Oyunculuk Dersi, Sinema Tarihi derslerini alan gençler, konusunda uzman senaristlerin davetli olduğu ve her hafta bir yenisi gerçekleştirilen atölyeler ile profesyonel sinema oyuncusu ve yönetmenlerle karşılıklı sohbet etme imkanı buldular.

7 bölge 7 ilde kısa film çekilecek

Eğitimlerini tamamlayan gençler, ilgi alanlarına göre sınıflandırılarak, kurulacak 7 ayrı ekibin içine dahil edilecek. 7 bölgede kurulacak setlerde gençler; yönetmen yardımcısı, yardımcı oyuncu, senaryoasistanı, set elemanı gibi görevler alarak tecrübeli reji, usta yönetmen ve usta oyuncuların gözetiminde sinema sektörüne de ilk adımlarını atmış olacak.

Projenin ikinci ayağında ise öğrenciler, 7 usta yönetmen gözetiminde ve ünlü oyuncularla birlikte, Türkiye'nin 7 bölgesinde kısa filmler çekecek. Çekilecek olan bu kısa filmler, usta bir kurgucu tarafından uzun metraj film olarak kurgulanacak.

Senaryo, çekim ve kurgu aşamalarında deneyimli isimlere asistanlık yapacak öğrenciler, film yapım sürecinde etkin biçimde rol almış olacak.

"Unutturmamak için de sinema bir araç"

Proje ilişkin bilgiler veren Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, "15 Temmuz kabus dolu bir geceydi. Başta Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesi ve vatandaşlarımız birlik beraberliği ile karanlık geceyi aydınlığa çevirmiştik. Büyük bir destan yazdık millet olarak. Milli duygularımız yeşerdi, bir diriliş destanıydı o gece. 140 gencimiz 7 bölgede 7 ünlü yönetmen, 7 ünlü oyuncuyla 15 Temmuz'u sinema perdesine aktaracak. 110 dakikalık bir film olacak. 7 kısa film birleştirilecek. ve sinema perdesine aktarılarak 15 Temmuz başta gençlerimizin hafızalarına kazınmış olacak. 15 Temmuz'u unutmayacağız, unutturmayacağız. Unutturmamak için de sinema bir araç. Sinema akademimizde yer alan 140 öğrencimiz, haftalardır bunun eğitimini aldı. Gönüllü olarak bu filmde yer almak istediklerini söylediler.15 Temmuz sonrası sabahlara kadar nöbette olduklarını ifade ettiler" dedi.

"Başakşehir'den Sancaktepe'ye 6 hafta boyunca geldim"

Projede yer almak için büyük bir emek verdiğini ifade eden Mehmet Akif Yılmaz, "Bu proje ile tiyatro hocam aracılığı ile tanıştım. Başakşehir'den Sancaktepe'ye 6 hafta boyunca geldim. Bu kadar emek vermeme değdi. Proje güzel. Sağlam işler çıkacağına inandığım bir proje" diye konuştu.

"Gerçekten çok sevinçliyim, boş bir uğraş değil bu"

Projede yer almaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Ömer Faruk Yusufoğlu,"15 Temmuz ülkemizin dirilişini ve birliğini sağlayan bir gece oldu. Bu geceyi perdeye yansıtmak, bu projede yer almak büyük bir onur. Bu konuda kendimle gurur duyuyorum. Düşündüğüm kadarıyla hak ettiğim yere geldik. 6 haftalık bir eğitimden geçtik. Çok kıymetli insanlarla tanıştık. Geçirdiğimiz zamanı böyle bir iş için harcadığımız için gerçekten çok sevinçliyim. Boş bir uğraş değil bu" dedi.

 

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim