Günümüz mimarisinde de kullanılan yapının dışı olarak tasarlanan sistemdir. Bu sistemde taş, cam, kompozit veya metal levha gibi malzemeler kullanılır. Giydirme cephe, çoğunlukla günümüz mimarisinde tercih edilir ve profesyonel mühendislik sistemleriyle birlikte kullanılır.

 Giydirme Cephe Sistemleri

 Giydirme cephe sistemleri, mimar ve mühendislerin özel meslek uzmanlığını gerektiren klasik tasarımdan ayrılan günümüz deneyimlerinin kullanıldığı sistemlerdir. Giydirme cephe sistemlerinin tercih edilme nedenleri; kullanışlı, güzel görünümlü, hafif, doğal hava olaylarına dayanıklı, gürültü vb zararlardan koruyucu, anlık şekil hatalarını giderici, estetik problemlerinin bulunmaması, enerji tasarrufu sağlaması gibi çeşitlidir.

 Giydirme Cephe Çeşitleri

 giydirme cephe sistemleri, kullanılan malzeme cins ve ağırlığına göre ağır asma ve hafif asma olarak ikiye ayrılır. Panel ağırlığı 100 kg/m2'den büyük olan sistemlere ağır asma, 100 kg/m2' den küçük olan sistemlere hafif asma denir. Kaplamanın çeşidine göre de yediye ayrılır, Çeşitleri; kapaklı, strüktürel slikon, panel, transparan, ışıklık, kompozit panel ve doğrama cephe sistemleridir.

 Giydirme Cephe Alanında İlk Örnekler

 Dünyada 1913 tarihinden buyana uygulanmaktadır, ilk olarak ise Walter Gropius uygulamıştır. Bir binaya tam olarak giydirme ise 1934 tarihinde olmuştur, uygulanan bina ise Oregaon'daki 12 katlı ticari binadır. İlk örnekler yalıtımlı ve işlenmiş camlardan oluşmaktadır. Alüminyum ve cam sanayisi geliştikçe bu kaplamalarda da değişiklikler olmuştur. Bu malzemelerin yararı, bina ağırlığında azalma ve yüksekliğinde artmadır.

 1930'lu yıllarda moda akımı haline gelen giydirme cephe işlemi 1950'li yıllarda yaygınlaşmıştır.

 Giydirme Cephelerin Türkiye'de Uygulanması

 Yüksek yapılı binaların yapımına başlanmasıyla birlikte kullanılmaya başlanmıştır, günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir.

 Giydirme Cephe Sistemlerinin Tercih Nedenleri

 Sistemi yüksek binalar çoğunlukla tercih eder. Mimar ve mühendislerin kendilerini statü olarak gösterdiği bir işlemdir çünkü uzmanlık ister normal sistemlerden farklıdır. Giydirme cepheler göze hoş görünmektedir, aynı zamanda hafiftir. En önemli tercih nedeni ise hem yalıtım hem tasarruf sağlamasıdır.

 Klasik Kapaklı Giydirme Cephe

 Alüminyum, cam ve çelik birleşimiyle yapılan dış cephe kaplama sistemidir. Bu sistemde yatay ve dikey çizgiler hakimdir. Bu sistemlerde gizli kanat uygulaması yapılabilir, açılır gizli kanat uygulaması yapılabilir aynı zamanlı ısı yalıtımlı alüminyum doğramadan tek eksen, çift eksen, vasistas kanat uygulaması da yapılabilir.

Editör: TE Bilisim