Evlenen ve bu nedenle iş akdini fesheden kadın çalışanların kanunla sabitlenmiş tazminat hakkı bulunmaktadır. Evlenme akdinde kıdem tazminatı ödemesi yalnızca kadınlara verilen bir haktır. 

“1475 sayılı iş kanununun 14.maddesi gereğince bir iş yerinde çalışırken evlenen kadınlar, o iş yerinde bir yıldan fazla sürede çalışıyorlarsa ve nikah tarihinden bir yıl içinde evlilik sebebiyle işlerini bırakırlarsa iş yerinden kıdem tazminatı alma hakkına hak kazanırlar.”

Hizmet akdinin feshi sonrası kadına kıdem tazminatı hakkı doğar. Bu feshin işveren tarafından onaylanması gerekmemektedir.

İşçinin işverenle iyi ayrılmaması ya da çıkabilecek anlaşmazlıklar göz önüne alınırsa iş akdinin feshi işverene noterle de bildirilebilir.

Evlenen kadın işçiye kıdem tazminatı ödenebilmesi için;

1. Evlilik bağının Medeni kanun hükümlerine uygun olarak kurulmuş olması. (Resmi nikâh şarttır, dini nikâh geçersizdir.)

2. Çalışma süresinin bir yıldan fazla olması,

3. Hizmet akdinin evlenme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde sona ermesi,

4. İş sözleşmesinin kadın işçinin kendi arzusu ile sona ermesi gerekmektedir.

Evlilik sonrası 1 yıla dikkat!

-Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir.

-Ayrıca kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.

-Evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde hizmet akdinin feshedilmemesi ve işverenden kıdem tazminatının talep edilmemesi durumunda işçi bu hakkı yitirmektedir.

Kıdem tazminatını alan kadın işçi başka bir iş yerinde çalışabilir!

Erdoğan: Enflasyon yılın 2. yarısında düşecek, alım gücü eskisinin de üzerine çıkacak Erdoğan: Enflasyon yılın 2. yarısında düşecek, alım gücü eskisinin de üzerine çıkacak

Kadın işçinin işyerinden ayrıldıktan ve kıdem tazminatını aldıktan sonra başka bir iş yerinde çalışma hakkı vardır. Tekrar çalışmaya başlaması çalışma hak ve özgürlükleri kapsamında sayılmıştır.

“Kanuna Karşı Hile!” hükmü neden verilir?

Kadın işçinin boşandığı eşi ile yeniden evlenmesi halinde, kıdem tazminatının ödenemeyeceğine dair İş Kanununda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, boşandığı eşiyle çok kısa bir süre sonra tekrar evlenmesinin ardından iş akdini fesheden ve kıdem tazminatını talep kadının bu yoldaki talebi "Kanuna karşı hile" olarak değerlendirilir.

Evlilik nedeniyle işten ayrılan kişi işsizlik ödeneğine hak kazanılabilir mi?

İşsizlik sigortasına ilişkin düzenlemeler, “4447” Sayılı yasa ile yapılmaktadır. Söz konusu yasa kapsamında; iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), işsizlik ödeneğinden yararlanması mümkün olamamaktadır. Feshin, evlilik veya taşınma gerekçesi ile yapılmış olması, işsizlik sigortası hakları bakımından geçerli olan uygulamayı değiştirmemektedir.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim