Maliye Bakanı Ağbal, Bloomberg HT canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Maliye Bakanı Ağbal otomobillerde geçerli olan ÖTV'deki yeni düzenlemeyle ilgili 'Mevcut ÖTV kanununa göre otomobillerde vergilemenin tek bir ölçütü var. O da motor silindir hacmi. 1600-2000 ve üzeri. SadeceTürkiye için üretilmiş modeller var. Piyasada sistem vergi üzerine kurulduğu için kendi elimizle bozmuşuz. Piyasada aktörler arasında haksız vergilendirmeye neden olmuştur. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir sistemdi bu. Gerektiği gibi motor silindir hacmi vergilendirmesi olmuyor. Onun için farklı ölçütleri sisteme dahil ettik. Bunlardan bir tanesi emisyona dayalı vergileme. Bir de aracın motor silindir hacmi dışında değerini etkileyen başka faktörler var. Yolcu taşıma amacıyla kullanılıp kullanılmadığı gibi kullanım amaçları. Kullanım amacı ve yeri aracın değerini etkiliyor. Bunları dikkate almayan vergilemeyle piyasa değeri bozuluyor. Yeni vergileme ölçütleri getirdik. Fiyat aralığına göre vergileme. Bu fiyat seviyelerini belirleyen fiyat etmenleri aracın özellikleri gibi. Belli grupların oluştuğunu görüyoruz. Ölçüt olarak getiriyoruz. Vergi oranı belirledikten sonra o oranın altındaki araçlar için düzenleme yapacağız. Tek ölçüt olarak görmek istemiyoruz. Farklı ölçütleri birleştirerek yeniden düzen. Sosyal medyadaki oranların doğruluğu yok. Bunlar tamamen gerçek dışı. Motor silindir hacmi ölçütü devam edecek. Gruplar oluşturacağız ve vergi oranları oluşturacağız. Farklı fiyat grupları var. Normal oranı belirleyerek daha düşük olanlar için daha düşük vergilendirme yapacağız. Otomobil sektörü Türkiye'nin itici lokomotif sektörü. Şu an istişarelerimiz var ama yasa çıkınca görüşeceğiz. Bizim için kritik bir sektördür. Otomotiv sektörünü büyütmek istiyoruz. Uzun vadeli planlamalarına zarar getirmemesini amaçladık.' dedi

Ev hanımları emekli oluyor! Şartlar ve başvuru detayları netleşiyor Ev hanımları emekli oluyor! Şartlar ve başvuru detayları netleşiyor

'TRUMP'IN KAZANMASI BEKLENMEYEN BİR SONUÇTU'

Trump'ın ABD Başkanı seçilmesine ilişkin olarak Ağbal "Trump'ın ortaya koyduğu farklı görüşler var, bu tüm dünyada ilgiyle karşılandı. Bu sonucun gerçekten beklenmeyen bir sonuç olduğunu söylemek lazım ama demokrasinin de güzelliği bu. ABD için hayırlı olsun. Trump'ın ilk açıklamasına bakılırsa daha uzlaşmacı, piyasalardaki tereddütleri gidermeye yönelik bir söylemi var. Bizim için önemli olan global piyasaya etkilerini dikkatle izleyeceğiz" dedi.

Vergi borcunda taksitlendirme tutarının 54 milyar TL'ye ulaştığını belirten Ağbal yapılan başvuru sayısının 6 milyonu geçtiğini belirtti. Vatandaşlara da uyarıda bulunan Ağbal "Peşin ödeyecekler 25 kasım'a kadar ödemelerini yapsınlar, taksitle ödeme yapacak olanlar da ilk taksidi 25 Kasım'a kadar, 2. taksidi de Ocak ayı sonuna kadar yatırsınlar. Yoksa bu kanunun getirdiği imkanlardan mağdur olurlar" dedi.

Ağbal yurtdışı varlık bildirimi yapanlara geçmişe yönelik vergi incelemesi yapılmayacağını söyledi. Ağbal, "Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla paralarını Türkiye'ye getirsinler, kimsenin aklına birşey gelmesin, bir vergi asla söz konusu olmayacak" dedi.

Türkiye'nin bütçe açığı rakamlarının mali disiplinin korunduğunu gösterdiğini belirten Ağbal, "Bütçe açığını gelecek yıl için yüzde 1.6'dan yüzde 1.9'a çekiyoruz, bunu da belli hedefi gözeterek yapıyoruz. Yani bütçe açığı sadece 2017'de yüzde 1.9'a çıkıyor, ama 2018 ve 2019'da düşüyor. Bütçe disiplini vazgeçemediğimiz kırmızı çizgimiz" dedi.

Editör: TE Bilisim