Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) Şubat ayı toplantısı sonrasında politika faizini çeyrek puanlık indirmle 7.75'e indirdiğini açıkladı.

ŞİMŞEK'DEN MERKEZE DESTEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın kararı öncesi toplantıyla ilgili konuştu. Yeni Delhi'de açıklamalar yapan Şimşek, "Merkez Bankası bağımsızdır, kredibilitesini önemsiyoruz. Bu nedenle iç ve dış faktörleri dikkate alarak doğru adımı atacaklarını düşünüyoruz" dedi. "Merkez Bankası politikasına dair tartışmalar sadece Türk siyasetine özgü değil. MB'nin doğru ve rasyonel olanı yaptığını düşünüyoruz" diyen Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun hakkında tartışabiliriz, konuşabiliriz. Ancak tartışılana değil eninde sonunda MB'nin ne yaptığına bakmanız gerekir" dedi.

'MERKEZ GÜNAH KEÇİSİ OLDU'

Faiz indirmi yapılmamasına hükümet tepki göstermişti. Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse hükümet üyeleri sık sık Merkez bankası başkanı Erdem Başçı'yı eleştirdi. Hükümetin ekonomi aklı olan iki isim Mehmet Şimşek ve Ali Babacan ise Başçı'dan yana tavır sergiledi.

UZMANLAR ENDİŞELİ

Uzmanlar ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve siyasetçilerin tek seferde yüksek oranlı faiz indirim isteği nedeniyle Merkez'in enflasyonun izin verdiğinden daha yüksek bir faiz indirimine gitme ihtimalinden endişe ediyorlar. Siyasilerin söylemleri her ne kadar son dönemde azalsa da piyasadaki endişe kısmen de olsa devam ediyor.

NEDEN İNDİRİM İSTENİYOR

Merkez Bankası'nın faizleri politika faizi ve koridor üzerinden yönlendiriyor. Ocak ayında politika faizini yüzde 8.25'den 7.75'e indirdi. Bu karar eleştirildi çünkü politika faizinde yapılan indirim tüketici ve ticari kredilerdeki faizlerin düşmesini aynı oranda etkilemiyor. Politika faizindeki indirim tüketici ve ticari kredilerin faiz oranlarını aynı oranda düşürmüyor. Kredi faizlerinin inmesi için marjinal fonlama oranı olan yani üst bant olan yüzde 11.25'in inmesi gerekiyor. Bankalar tüketici ve şirketlere kredi verirken en kötü senaryoyu dikkate alıyor. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalarda yani kötü günlerde bankalar yüzde 11.25 faiz oranı ile karşı karşıya kalıyorlar. Bunun için de yüzde 11.25'lik faizin inmesi ile kredi faizlerinde bir düşüş gündeme gelebilecek.

Editör: TE Bilisim