Organizasyonda konuşan Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani, Katar'ın yaşadığı abluka sonrası Türkiye'nin verdiği destekten teşekkür etti.

"Kriz sırasında verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz şerefli tutum, iki ülke arasındaki tarihi ilişkileri daha da güçlendirdi, derinleştirdi" diyen Al Sani, Katar ekonomisinin gelişmiş ülkeleri etkileyen ekonomik krizde direnişini ispatladığını, ekonominin sağlam temeller üzerinde ilerlemeye devam ettiğini söyledi.

Al Sani ayrıca, "Allah'a şükürler olsun, pazarlara tüm malların akışı devam etmektedir, hiçbir eksiklik yoktur, özellikle tüketim malları ve diğer mallarda hiçbir eksikliğimiz yoktur. 4 ülke tarafından kanunsuz olarak uygulanan ticaret alanındaki ablukadan etkilenmedik." dedi.

'BİRÇOK ANLAŞMA İMZALANACAK''

Katar Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Mahdi Al Ahbabi, abluka kararı sonrası Türkiye'den Katar'a ilk geminin kalktığı İzmir'de bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını, Türkiye'ye devlet ve iş dünyası olarak kendilerine verdiği destekten ötürü teşekkür ettiklerini söyledi.

Katar pazarına halen Türk mallarının girişinin devam ettiğini, bu dayanışmanın ticari anlamda yeni fırsatları doğurduğunu da dile getiren Al Ahbabi, "Türk iş adamlarına bütün kapılarımız açıktır. Burada bugün gerçek ortaklıklar istiyoruz. Hem Katar'da hem Türkiye'deki fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Özellikle yapı malzemeleri, gıda, plastik, sanayi, kağıt, elektrik, ilaç ve turizm alanında görüşmeler yapılacak. Yarın umarız birçok alanda iş birliği anlaşmaları imzalanacaktır." dedi.

'150 ŞİRKETİMİZ BURADA'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, Katar'a 6 Haziran'daki ilk uçağın İzmir'den gittiğini, ilk geminin de İzmir'den kalktığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Katar'da mağazaların raflarına, Katar'da ümitsizlik rüzgarları çıkarmak isteyenlerin karşısına bir ümit rüzgarı olarak serin imbat yelleri, o serinlikler İzmir Körfezi'nden, İzmir'den gitti. Onun için bilerek İzmir'i seçtik. Katar'dan yaklaşık 80-90 civarında katılımcı kardeşimiz var, değerli dostlarımız geldiler. Türkiye'den de 150'nin üzerinde şirketimiz, ülkenin her yerinden bütün sektörleri temsil eder şekilde buradalar."

'NEDEN DİYE SORMADIK'

Hiç kimsenin Türkiye'nin bu kadar hızlı hareket etmesini beklemediğini dile getiren Zeybekci, "Dostluk ve kardeşlik böyledir. 'Hadi' dediğinde sorulmaz, 'Neden?' diye. 'Hadi' denildiğinde gidilir. Sonra belki sorulur, 'Niye gelmiştik' diye ama elhamdülillah Katarlı kardeşlerimizin 'Hadi' dediğini biz hissettik. Sormadık, 'Neden' diye. Böyle bir operasyonu yaptık. Bugüne kadar 221 kargo uçağı gitti, sanırım 60'a yakını İzmir'den. Bir gemi buradan gitti. Karayolu taşımacılığıyla ilgili düzenlemelerimiz devam ediyor." diye konuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim