Son dönemde internet üzerinden tatil rezervasyonu ve seyahat ile ilgili diğer faaliyetlerde azalma yaşandı. Bu tür alışverişlerde vatandaşın dolandırılması ve tatilin eziyete dönüşmesi internet üzerinden ödeme ve rezervasyonların azalmasında etkili oldu.

Bir odanın birden fazla kişiye satılması, konaklama mekanlarının internet üzerinden satışının olmamasına karşın bazı uyanık kişilerin sözkonusu tatil mekanlarını internet üzerinden pazarlayıp vatandaşı dolandırması gibi arka arkaya yaşanan skandallardan etkilenen internet kullanıcısı da çareyi bu tür alışverişleri internet üzerinden gerçekleştirmemekte buldu. Vatandaşın bu eylemi doğrudan rakamlara da yansıdı.

SATINALMA DÜŞTÜ

Geçen yıl internet kullanan her 100 evden 17’sinde tatil ve konaklama rezervasyonları, her 30 evde seyehat bileti ve araç kiralamalar internet üzerinden yapılıyordu. Arka arkaya yaşanan mağduriyetleri gören internet kullanıcısı bu yıl ya hiç bu tür alışverişleri internet üzerinden yapmadı ya da temkinli davranmayı tercih etti. Bilinçli hareket eden vatandaşın internet üzerinden satın aldığı tatiller bu yıl geçen yıla göre yüzde 18 azaldı. Her 100 evden sadece 14’ünde tatiller internet üzerinden satın alındı. Yine seyahate konu olan bilet ve araç kiralama işlemlerinde de düşüş yüzde 20’ye ulaştı. İnternet kullanan her 100 evden 24’ünde bu yıl seyehate konu işlemler internet üzerinden yapıldı.

Uzmanlar uyarıyor

Uzmanlar vatandaşın temkini elden bırakmaması gerektiğini belirtiyor. Tatilcilerin korkulu rüyası haline gelen dolandırıcıların yeni yöntemlerle tüketicilerin canını yakmaya devam ettiğine işaret eden uzmanlar sahte siteler kurulduğunu söylüyor. Uzmanlar, “Antalya başta olmak üzere İzmir, Muğla gibi turizm özelliği olan kentlerdeki 5 yıldızlı otellerin internet sitelerini taklit eden dolandırıcılar, yüzlerce tüketicinin tatil hayallerini suya düşürdü. Sahte site yöntemi twitter, instagram, facebook gibi sosyal medya hesapları üzerinden yapılıyor. Dolandırıcılar bu hesaplar üzerinden kampanya duyurusu yapıp tüketiciyi profesyonelce hazırlanmış olan sahte sitelere yönlendiriyor. Sonrasında da bu site üzerinden kredi kartıyla oda satışı gerçekleştiriliyor” bilgisini verdi.

Sıcaklar alışverişi etkiliyor

İnternet üzerinden yapılan harcamalarda geçen yıla göre artış gıda, giyim, ilaç ve ev eşyası alımlarında ise artış yaşandığı gözleniyor. En fazla harcama giyim ve spor malzemelerinde yapılıyor. Uzmanlar mevsimsel olarak da internet alışverişlerinin değişkenlik gösterdiğini dile getiriyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, tüketicilerin dışarı çıkmak istemediği sıcak havalarda internetten alışverişe büyük ilgi olduğunu söyledi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim