Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu

Piyasalarda yukarı yönlü hareketlilik devam ediyor. Son olarak Norveç Petrol Fonu hisse senedi ağırlığını yüzde 65’ten yüzde 70’e kademeli olarak çıkaracağını açıkladı. Dünya'dan Serhat Gürleyen bugünkü yazısında hisse senedine olan ilgiyi değerlendirdi. İşte Gürleyen'in o yazısı:

Dolar zayıflarken, Hisse senetlerinin ve tahvillerin eşanlı olarak yükseldiği Goldilocks konjonktür devam ediyor. Ekonomik büyümenin güçlenmesine rağmen enflasyonun ve faizlerin yükselmediği mevcut konjonktür tahvilden hisse senedine yönelişi destekliyor.

Tahvilden hisse senedine yönelme eğilimini gösteren son açıklama varlık büyüklüğü 1 trilyon dolara yaklaşan Norveç Devlet Fonu’ndan geldi. Norveç Petrol Fonu hisse senedi ağırlığını yüzde 65’ten yüzde 70’e kademeli olarak çıkaracağını açıkladı.

Norveç Devlet Fonu’nun varlık dağılımı ile ilgili geçmiş performansı çok parlak değil. 1998 yılında yüzde 40 hisse ağırlığı ile kurulan Norveç Devlet Fonu 2007 yılında küresel finansal krizin hemen öncesinde hisse ağırlığını yüzde 60’a çıkarma kararı aldı. Faiz oranlarındaki düşüş sonrasında 2016 yılında Hisse ağırlığını daha da artırarak yüzde 70’e çıkartacağını açıkladı.

Bundan bize ne demeyin. Norveç Petrol Fonu’nun varlık kararındaki değişiklik piyasalar için önemli bir sinyal. Vikinglerin açtığı yolu Samuraylar, Terracottalar, Arap atlıları izlerse hisse senetlerindeki yükseliş bir süre daha devam edebilir.

Gelişmekte olan borsalardaki yükselişin Wall Street’ten bağımsız olarak sürmesini bekliyoruz. ABD hisse senetleri Trump şokları ve büyümenin yavaşlaması işaretleri ile ivme kaybederken gelişmekte olan borsalar yıl içi gördüğü en yüksek seviyeleri zorluyor. Hızlanan büyüme ve güçlü şirket karları gelişmekte olan borsaları olumlu ayrıştırıyor.

Geçen hafta yapılan Jackson Hole toplantısında Yellen ve Draghi para politikalarının yönü hakkında net bir mesaj vermekten imtina etti. Ancak siz ne derseniz deyin piyasalar istediği gibi algılıyor. Yellen’in konuşmasında finansal istikrara vurgu yapmasını faiz artışlarının ötelenmesi olarak okuyan piyasalar avroyu dolara karşı 1,19 seviyesinin üzerine taşıdı.

Trump’ın “hükümeti kilitlemek pahasına da olsa Meksika duvarını yapacağız” açıklaması Wall Street’te kalıcı bir hasar yapmadı. Wall Street haftalık bazda yüzde 0,7 yükselirken oynaklık göstergesi VIX Ağustos’un ikinci haftasından beri gördüğü en düşük seviyelere geriledi. Ancak Trump ile Cumhuriyetçi yönetim arasındaki gerginliğin sürdürülemez boyuta ulaşması önümüzdeki dönemde Wall Street’te geri çekilme ihtimalini artırıyor.

Buna rağmen gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahında bir bozulma öngörmüyoruz. Geçmiş verinin incelenmesi, küresel büyümenin güçlü olduğu ve Fed’in faiz artırdığı dönemlerde gelişmekte olan piyasaların Wall Street’i yendiğini gösteriyor. Tarih tekerrürden ibarettir lafını sevmeyiz. Ama bu defa farklı olması için bir gerekçe görmüyoruz.

Küresel risk iştahına duyarlı Türkiye varlıkları gelişmekte olan piyasalara ilginin arttığı “Alis harikalar diyarında” konjonktüründen olumlu yararlanmaya devam ediyor. MSCI Türkiye Ağustos ayında yüzde 4,6 getiri ile gelişmekte olan (yüzde 1,8) ve gelişmiş (-yüzde -0,8) piyasaları açık ara yendi.

Türk lirasına karşı 3,48 seviyesinin altına inen dolar kuru ve dalgalı havalarda bile artmaya devam eden yabancı payı (yüzde 66) ve gelişmekte olan piyasalara göre yüzde 30’a yaklaşan ıskontosu Borsa İstanbul’daki yükselişin devam edebileceğini gösteriyor.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim