Ancak enflasyon ve oynaklıktan beslenen altını bu yıl Washington’daki siyasi belirsizliklerin desteklemesi dikkat çekiyor. Spot altın fiyatları ABD’de Donald Trump’ın başkan seçildiği 9 Kasım’dan bu yana ilk kez 1300 dolar seviyesini geçti.

Erdoğan: Enflasyon yılın 2. yarısında düşecek, alım gücü eskisinin de üzerine çıkacak Erdoğan: Enflasyon yılın 2. yarısında düşecek, alım gücü eskisinin de üzerine çıkacak

“güvenli liman” olarak görülen ABD Hazine tahvilleri ve altın bir süredir iyi bir performans ortaya koyuyor.

Özellikle sarı metal altında yıllık yüzde 12’lik artış dikkat çekiyor. Güvenli liman arayışındaki yatırımcının sığındığı varlık altın, genellikle enflasyon veya oynaklığın yükselişe geçtiği dönemlerde iyi bir performans ortaya koymasıyla bilinirdi. Bu yıl hem enflasyon cephesindeki iniş hem de rekor düşük volatilite seviyeleri dikkat çekerken yatırımcılar şu soruyu sormaya başladı: Altının yükselişini tetikleyen güç nedir ve bu sürecek mi? 

Fiyatları iki eğilim belirliyor

Uzman görüşlerine göre altının yükselmesinde neden olarak, ABD’de reel faizlerin yatayda olması ve siyasi belirsizliğin her geçen gün artması gibi iki temel trend öne çıkıyor. Altın, nominal faiz oranları ve enflasyon ile değil, reel faiz oranlarıyla; başka bir deyişle enflasyonsonrası faizle birlikte hareket ediyor. Reel faizler 2016 yılının ikinci yarısı boyunca keskin bir artış göstermesine karşın bu trend 2017 yılının başında aniden durdu. ABD 10 yıllık tahvilleri reel faiz oranları, temmuz ayında yüzde 0.47 ile yıla başladığı seviyelerde kaldı. Reel getirilerdeki artış ise altının üzerindeki baskıyı hafifletiyor.

Küresel piyasalarda piyasalardaki oynaklık yerinde sayarken seçim sonrası politika belirsizliği ise tırmanışa geçti. Altın fiyatlarının yönünü belirleme bu veri önemli. Son 20 yıllık aylık veriyi kullanarak ABD Ekonomik Politika Belirsizlik Endeksi siyasi belirsizliği ölçmede ve altınfiyatlarıyla finansal piyasa oynaklığından istatistiksel olarak daha anlamlı bir ilişki kuruyor. Politika belirsizliği altın fiyatları yönlendirmeye eğilim gösteriyor. Piyasalarda 2017’nin başında Washington’dan vergi indirimi ve altyapı harcamaları beklentisi “reflasyon” işlemleri söz konusuydu.

ALTINDA BİR İYİ, BİR KÖTÜ SENARYO

Küresel piyasalarda işlem gören spot altın fiyatları ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’ın, Wyoming eyaleti Jackson Hole kentindeki yıllık merkez bankaları toplantısında yaptığı konuşmada para politikasından bahsettikten sonra, bir önceki seansa göre bir hafta boyunca en yüksek seviyesine çıktı. Dün öğleden sonra ons başına 1303.00 dolar seviyelerinde seyretti. Dünyanın en büyük yatırım fonu olan BlackRock’ın Portföy Yöneticisi Russ Koesterich altın için iki farklı senaryo ortaya koyuyor.

Altının izleyeceği yönde Amerikan politikalarındaki belirsizliğin etkili olacağını savunan Koesterich, “Gelinen süreçte altının performansı Washington’da yaşanacaklarla çok yakın bağlantılı olacak. Mali teşvik olmasa da ABD ekonomisi görece dengede ve mütevazi fakat istikrarlı bir büyüme ortaya koyuyor. Altın fi yatları böylesi bir ortamda tarihsel düşük seviyelerdeki reel faizler ve süregelen politik belirsizlikten destek bulmaya devam edecektir” diyor. Ve ekliyor: “Buna karşılık olarak ABD Kongre’si bir vergi indirimi veya başka bir teşvik uygulamakta başarılı olursa, büyümenin geçici olarak yeniden değerlendirilmesi ve gerçek faizoranlarda değişimden söz edilebilir. Bu durumda altın fiyatları için kesinlikle negatif bir senaryo olacaktır."

YÜZDE 12'LİK RALLİ, GENİŞLEYECEK Mİ?

Spot altın fiyatları ABD’de Donald Trump’ın başkan seçildiği 9 Kasım’dan bu yana ilk kez 1300 dolar seviyesini geçti. Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilen Kongrenin, kan kaybeden doları canlandıracak ve faizlerdeki yüksek beklentiyi ateşleyecek bir vergi indirimi paketini sunması, altın için düşüş senaryosunu açığa çıkaracak. Beyaz Saray ulusal ekonomik konseyinin başında yer alan Gary Cohn, cuma günü yaptığı açıklamada, yönetimin yıl sonuna kadar bir vergi indirimi paketinin bastırılmasını istediğini söyledi. Analistler, Washington’un altında bu seneki yüzde 12’lik rallinin genişletip genişletmeyeceğinin merkezi olacağını söylüyor. 

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim